BANJALUKA, 23. novembra – Odred izviđača “22. april” iz Banjaluke ovog vikenda organizuje tradicionalnu smotru “Novembarski susreti izviđača”, koji će okupiti 25 ekipa iz 17 gradova sa područja bivše Jugoslavije.

“Novembarski susreti izviđača tradicionalno se održavaju svake godine i okupljaju između 150-200 izviđača iz zemalja bivše Jugoslavije”, rekao je Srni načelnik “Novembarskih susreta izviđača” Nikola Šodić.

On je istakao da je cilj “Novembarskih susreta izviđača” okupljanje i druženje izviđača, podjela iskustva i znanja, te uspostavljanja saradnje.

Izviđači iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore takmičiće se u orijentaciji, topografiji, prelasku staze – snalaženje u prirodi, a pokazaće svoje opšte znanje, kao i znanje iz prve pomoći i izviđačke organizacije, objavila je SRNA.

Šodić je podsjetio da je odred izviđača “22. april” osnovan oktobra 1970. godine, te da je četrnaest puta proglašen najuspješnijim odredom bivše Jugoslavije i nosilac zlatnog javorovog lista najvećeg priznanja saveza izviđača.

“Od osnivanja pa do danas kroz odred je prošlo oko 10 000 mladih, a najznačajnija akivnost koju odred organizuje su “Novembarski susreti izviđača”, koji su organizovani po principu susreta /druženja, te takmičenja u orijentaciji i izvađačkom višeboju”, rekao je Šodić.