BANJALUKA , 07. decembra – Okružno tužilaštvo Banjaluka i pripadnici Uprave Kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u okviru akcije “Loto” pretresli su više lokacija na području Banjaluke, Mrkonjić Grada, Šipova, Ribnika i drugih mjesta i uhapsila 14 osumnjičenih lica, saopšteno je iz tužilaštva.

Nakon kriminalistike obrade banjalučkom Okružnom tužilaštvu dostavljen je izvještaj protiv lica čiji su inicijali D.M. iz Kneževa, D.S, K.B, M.Ž, svi iz Šipova, te Z.J. i Z.M. iz Ribnika.

Dostavljen je izvještaj i protiv lica sa inicijalima A.B. iz Kotor-Varoša i R.M, P.D, P.Z, Ž.B. i N.K. iz Banjaluke, kao i Č.M. i S.S. iz Mrkonjić Grada, osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, te primanje mita.

Osumnjičeni su u prethodnom periodu omogućili sticanje prava na invalidske penzije licima koja zato neispunjavaju zakonske uslove.

Uhapšeni su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu provedena na ispitivanje u Okružno tužilaštvo Banjaluka, objavila je SRNA.

Nakon ispitivanja, tužilac će odlučiti o predlaganju mjere pritvora, a o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će akcija “Loto” biti nastavljena i u narednom periodu.

Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić izjavio je juče da je pretres prostorija banjalučke filijale Fonda obavljen u okviru akcije “Stop prevarama! Do penzije pošteno”.

On je dodao da su insprektori Uprave Kriminalističke policije MUP-a Srpske odnijeli dio dokumentacije koja se odnosi na sumnjivo dodijeljene penzije.