BANJALUKA, 13. februara – Zainteresovani građani u petak, 14. februara, mogu se besplatno testirati na HIV i hepatitise u Savjetovalištu Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Banjaluka i u prostorijama banjalučkog Doma omladine.

Iz Kliničkog centra Banjaluka navode da građani u petak od 10. do 22.00 časa, osim testiranja, mogu dobiti i usluge savjetovanja, i da je sve anonimno.

Testiranje se organizuje s ciljem povećanja svijesti o značaju prevencije HIV infekcije i drugih polno prenosivih bolesti, objavila je SRNA.

Posljednjih godina registrovano je znatno povećanje broja ljudi koji žive sa HIV-infekcijom. Nivo znanja o načinu prenošenja i prevenciji ove bolesti veoma je nizak, čak i kod medicinara, što je dijelom posljedica činjenice da se o ovoj temi i dalje nedovoljno govori i piše, navodi se u saopštenju.

Akciju besplatnog i anonimnog testiranja na HIV i hepatitise, u kojoj su angažovani edukovani savjetnici i volonteri, omogućili su Klinički centar, grad Banjaluka i “Global fond BiH”.

IZ Kliničkog centra ističu da dosadašnja iskustva osoblja Klinike za infektivne bolesti pokazuju da edukacija građana, pacijenata i članova njihovih porodica o polno prenosivim bolestima i prevenciji ima izuzetno pozitivan efekat.