azil

BANJA LUKA, 12. septembra – Grad bi uskoro trebalo da dobije novi azil za pse i to u sklopu Razvojno-edukativnog centra Manjača, kojim gazduje Centar za razvoj poljoprivrede i sela, potvrdili su za “Nezavisne” u Odjeljenju za komunalne poslove.

Prema njihovim riječima, za tu namjenu je raspisana javna nabavka u iznosu od 100.000 KM i čim se ona okonča i bude izabran izvođač radova kreće se s izgradnjom.

“Sredstva će biti utrošena za izgradnju ograde, boksova, septičke jame i upojnog bunara”, kazali su u ovom odjeljenju i dodali da će azil biti građen na površini od 21.000 kvadratnih metara, a da planirani kapacitet iznosi 120 pasa.

Trenutno u gradu postoji prihvatilište za napuštene pse u Ramićima, koje je kao privremeno sklonište napravljeno pored deponije i već dugo ima problema s nedostatkom prostora za smještaj životinja bez nadzora.

Prije više od deset godina pokrenut je postupak izgradnje novog azila i određena je lokacija u Motikama, a ove godine odlučeno je da bude izgrađen na Manjači.

“Od planirane prvobitne lokacije za izgradnju azila za pse u Motikama se odustalo zbog nepostojanja infrastrukturne mreže, više upućenih peticija stanovnika mjesne zajednice Motike protiv izgradnje i mnogih drugih razloga”, istakli su u Odjeljenju.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, najveći razlog povećanja broja pasa lutalica na ulicama je neodgovorno vlasništvo. “Projekat sterilizacije koji sprovodi ‘Dogs Trust’ daje dobre rezultate u pogledu smanjenja broja pasa lutalica”, rekli su u Odjeljenju.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, istakao je da su u sklopu ekonomskog dvorišta u REC Manjača pronašli prostor koji su kandidovali gradu i na kojem će biti građen azil za pse.

“Mi smo uradili projekat i zajedno s prihvatilištem i karantinom za životinje izdvojili dva objekta. Prema informacijama koje imam, grad će kroz prvi javni poziv urediti i pripremiti azil, a u narednoj kalendarskoj godini ući će u izgradnju prihvatilišta i karantina za životinje”, kazao je Ilić.

Saša D., koji dugo ima psa, kaže da je zadovoljan što će grad dobiti novi azil.

“Mislim da je ovako nešto trebalo dosta ranije da se uradi, ali treba i da se kazne neodgovorni vlasnici, jer zašto su uzimali uopšte životinje ako ne žele da se brinu za njih”, smatra on.

(Nezavisne)