BANJALUKA, 13. septembra – Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, te nekoliko ambasadora zemalja članica EU, posjetili su danas banjalučku tvrđavu Kastel, čija je dugo očekivana revitalizacija počela zahvaljući sredstvima Evropske unije u iznosu od 2,5 miliona evra.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović zahvalio je Sorensenu i diplomatama EU za sve što su učinili za taj grad, a najviše na podršci realizaciji projekta obnove tvrđave Kastel, cjeline 9.

Izrazio je nadu da će EU u budućnosti pomagati da se Kastel obnovi u cjelini, budući da ovaj spomenik nije samo lokalnog već i regionalnog karaktera.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen izjavio je da će EU, u saradnji s lokalnom vlašću, finansijski pomoći u saniranju Kastela ističući da je i dosadašnja saradnja s najvećim gradom RS bila dobra.

“U Banjaluci je posljednjih godina dosta urađeno na infrastrukturi i zapošljavanju što je veoma bitno za grad mladosti kakav je Banjaluka”, rekao je Sorensen u izjavi novinarima u Administrativnoj službi Grada, nakon sastanka s gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem.

Izrazio  je zadovoljstvo što je gradska vlast, u posljednjih nekoliko godina, dosta uložila u ovaj grad zbog kvaliteta svakodnevnog života građana i poručio da će Banjaluka imati punu podršku EU.

Radovi na obnovi Kastela, cjeline 9, počeli su martu, uz sredstva EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2011).

Godinama je ovaj najstariji istorijski spomenik u Banjaluci, nekada i jako vojničko utvrđenje, na kojem su pronađeni i ostaci neolitskog gradinskog naselja, čekao na obnovu.

U planovima za sanaciju, restauraciju i revitalizaciju “Kastela” predviđeno je da se jedan dio ovih objekata obnovi da bi tvrđava dobila izgled što približniji nekadašnjem.

Izvor: www.nezavisne.com