BANJALUKA, 23. novembra – Udruženje „Nova generacija“ organizuje drugu besplatnu „Školicu za roditelje – Kako vaspitati dijete u savremenom društvu“.

Školica se održava u okviru projekta „Zajedno za djecu“ koji je podržan od Grada Banjaluka.

„Školica je namijenjena svim roditeljima ili onima koji nastoje da budu roditelji, a pričaćemo o konstruktivnoj komunikaciji, odnosno kako konstruktivno pričati sa djecom, kako se služiti kritikama i pohvalama, modelima vaspitavanja djece, kako zahtijevati i na koji način kažnjavati, kada i gdje nastaju problemi u komunikaciji i slično“ rekla nam je Snežana Jondža, organizatorica ove radionice, objavio je Mondo.

Na ideju o ovom projektu Snežana je došla zbog sve učestalijeg problema nasilja nad djecom.

„Kao koordinator „Plavog telefona“ na ideju o školici sam došla zato što se posljednjih godina dosta priča o pravima djece, što je naravno neophodno, ali se često zaboravlja da se naglasi koje su to i obaveze koje djeca imaju a koje su jednako važne. S druge strane na Balkanu je i dalje prisutno disciplinovanje uz pomoc „batine“,te se nad djecom ili vrši nasilje ili se roditelji okreću zapadnom talasu vaspitanja i prenaglašavanju prava djece uz zanemarivanje obaveza. Tako da jedan veliki broj djece proživljava nasilje u porodici a određeni broj biva razmažen. Uvidjevši da su krajnosti u vaspitanju najčešće na našim prostorima, a da roditelji uvijek imaju najbolju namjeru, odlučili smo da roditeljima ponudimo alternativu“ priča Jondža.

U našem društvu disciplinovanje djece je često povezano sa nasiljem, jer roditelji to smatraju fizičkim kažnjavanjem, ali to najčešće prelezi granicu fizičkog kažnjavanja i prelazi u nasilje kako fizičko tako i psihičko.

„Roditelji vole svoju djecu i žele im najbolje ali često ne znaju kako da uspostave disciplinu i onda odu u određenu krajnost. To je bio povod da organizujemo ovakav vid radionice te pokažemo roditeljima kako da disciplinuju dijete a da pri tom ne koriste nasilje i fizičku kaznu“, naglasila je Jondža.

Udruženje „Nova Generacija“ koje se primarno bavi zaštitom i unapređenjem prava djeteta je već organizovala prvu „Školicu za roditelje“ na kojoj je odziv roditelja bio jako dobar, a u planu je da se održe još tri ili četiri ovakve školice.

Druga „Školica za roditelje“ počinje 1. decembra, a rok za prijavu je 28. novembar. Školica će se održavati u Svetosavskom kulturnom klubu, ulica Bana Milosavljevića 8, u Banjaluci.

Svi zainteresovani roditelji za učešće u školici mogu da se prijave na broj telefona 066/657 – 523 ili na mail snezana.jondza@novageneracija.org.