BANJA LUKA, 05. februara – Do početka nove školske godine se nadamo da će svi osnovci s područja grada Banjaluka imati besplatne udžbenike, rekao je poslije sjednice Kolegijuma Skupštine grada gradonačelnik Draško Stanivuković, te je naveo da je Nacrtom budžeta obezbijeđeno 30 odsto sredstava za besplatne školske knjige.

Na kolegijumu je dogovoreno da će naredna sjednica Skupštine grada biti održana 16. februara u Banskom dvoru, na kojoj će razmatrati Nacrt budžeta u visini od 149,4 miliona KM.

Na narednoj sjednici Skupštine grada biće dnevni red sa 16 tačaka.

“Nacrtom budžeta smo obezbijedili 30 odsto sredstava za besplatne udžbenike. Znamo da je to i plan Ministarstva prosvjete i kulture RS i nadamo se pomoći, ali i ako je ne bude uspjećemo da dodatnih 70 odsto sredstava obezbijedimo rebalansom budžeta kako bi naši osnovci već početkom naredne školske godine u septembru imali besplatne udžbenike”, istakao je Stanivuković.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece “4+”, komentarišući takav plan je rekao da se ovo udruženje zalaže za ovakvu odluku još od 2007. godine.

“Ovo je super ideja i mnogo će olakšati roditeljima pripreme za školu, posebno onima koji imaju više djece”, kazao je Radovanović.

Stanivuković je istakao da je i pripremljena odluka da nedjelja bude neradna za sve radnike u gradu.

“Pripremili smo i finansijski plan kako bi se to moglo realizovati. Smatramo da ne treba ići ishitreno i slijede razgovori sa predstavnicima sindikata radnika, predstavnicima vjerskih zajednica i svim relevantnim ljudima kojih se tiče ova odluka. Najavili smo niz sastanaka kako bismo sve pitali za mišljenje i da krenemo u tom pravcu. Moguće je da se odluka donese za period od šest mjeseci i da se u početku skrati radno vrijeme”, istakao je Stanivuković.

Nacrtom budžeta su planirana sredstva za podršku Domu zdravlja, a uskoro bi trebalo da bude obezbijeđen grant od četiri miliona evra za vodosnabdijevanje.

“Ići ćemo u pravcu izgradnje mosta u Česmi jer je to jedan od kapitalnih projekata”, najavio je Stanivuković.

Dodao je da su prihodi veći za osam miliona, a da su planirani rashodi manji za 4,4 miliona KM.

“Odlučio sam da štedimo na svemu, a nacrt ne odražava sve uštede koje možemo da napravimo za 365 dana, pa će tokom godine biti pripremljen rebalans budžeta. Imamo i veće rate za otplatu kredita, nemamo grantova i podrške od Vlade, a suficit je već potrošen, što dodatno opterećuje budžet za 15 miliona KM”, kazao je Stanivuković.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada, izrazio je zadovoljstvo što je predložen Nacrt budžeta koji bi trebalo da bude prihvatljiv za sve građane, a ne samo za odbornike.

“Važno je da obezbijedimo sredstva za Dom zdravlja koji je mnogo pretrpio u posljednjih godinu dana i moramo naći sredstva za njihov nesmetan rad. To ne smije biti pitanje politike”, istakao je Ilić.

(Nezavisne)


Novum
Novum
Novum
Novum