pas

BANJA LUKA, 13. januara – Kroz veliku besplatnu akciju sterilizacije i kastracije uličnih i vlasničkih pasa prošle godine prošla su 6.193 psa, a nastavak ove akcije se očekuje početkom idućeg mjeseca.

Akciju sprovodi Fondacija “Dogs Trust” u saradnji sa četiri veterinarske ambulante u Banjaluci, s ciljem kontrole populacije uličnih pasa. Slaven Grbić, koordinator ove akcije, rekao je da je od ukupnog broja sterilisanih i kastriranih pasa njih 3.912 uličnih, a 2.281 vlasnički.

“Ove godine planiramo sterilisati i vakcinisati otprilike isti broj pasa, s tim da želimo sterilisati veći broj vlasničkih pasa, jer su upravo oni generatori pasa lutalica”, kazao je Grbić.

Istakao je da je riječ o sterilizaciji koja se implementira kroz postupak – uhvati, stariliši, vakciniši i pusti.

“Psi koji su sterilisani su istovremeno i vakcinisani protiv bjesnila, a pri tome su čipirani i zavedeni u bazu podataka BiH”, rekao je Grbić.

Boran Gajić, veterinar u “Vetcentru”, jednoj od veterinarskih ambulanti koje učestvuju u ovoj besplatnoj akciji, kazao je da procedura podrazumijeva da se pas dovede ili uhvati na ulici i potom se hirurški obradi.

“Radi se sterilizacija ženki pasa i kastracija mužjaka, potom se očiste od crijevnih parazita i vakcinišu protiv bjesnila i čipiraju”, objasnio je Gajić.

On je apelovao na vlasnike pasa da svoje ljubimce dovedu kod veterinara tokom ove akcije, jer je cijeli proces potpuno besplatan, a time se smanjuje broj neželjenih pasa na ulicama grada.

(Nezavisne)