Nadležne institucije Crne Gore jutros od rane zore počeli su s rušenjem konaka pri manastiru Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca na Briskoj Gori, kod Ulcinja. Barski paroh Slobo Zeković koji se nalazi na licu mjesta rekao je da su takvim postupkom nadležnih svi bili zatečeni.

On za Sputnjik navodi da su na Brisku Goru, bez ikakve najave i obavještenja, došle jake policijske snage i specijalne antiterorističke jedinice, a za njima i građevinske mašine.

“Još uvijek ne znamo tačno koja je (građevinska) firma u pitanju koja je pristala da izvrši ovaj sramni čin. Prilazni putevi su bili blokirani od strane policije. Niko nije mogao da pristupi. Monahinje manastira su uspjele nekako kroz šumu da se probiju do crkve. Isto tako smo se i mi sveštenici preko ovih čuka i brda, kroz šumu i šiblje probijali, i uspjeli smo da dođemo do manastira”, kaže otac Zeković.

On ipak rezignirano priznaje da su nadležni obavili sramni posao zbog kojeg su došli, te da je pola konaka pri manastiru Svetog Vasilija Ostroškog već srušeno.

“Trenutno policija se povukla nekih možda pedesetak metara od crkve i konaka. Tu su postavili kordon specijalaca i trenutno se građevinske mašine ukrcavaju u ove velike transportne kamione i polako se povlače sa lica mjesta. A zaista su prisutne jake policijske snage, čitav prostor je pod opsadom”, kaže Zeković uz opasku da je u pitanju jedan zaista srmani čin režima u Crnoj Gori.

“Ako su oni spremni da udare na Svetog Vasilija i njegov manastir. onda ne znam šta sljedeće možemo da očekujemo”, upozorava otac Slobo.

Barski paroh dodaje da je režim očigledno počeo s primjenom sramnog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji su izglasali, te da se ide i mimo onoga što su propisali zakonom.

“Ovo je nasilje i otvoreni udar na Crkvu. Progon Crkve i progon sveštenstva se nastavlja. Ovo je sramota kakvo nasilje i kakav progon Crkve se u jednoj evropskoj državi radi u 21. vijeku. Hapse se episkopi i sveštenici zbog toga što obavljaju svoju svešteničku dužnost. Nažalost, danas je glavni i prioritetni zadatak crnogorske policije postao progon crkve. Umjesto da se bave svojim redovnim poslovima jedina preokupacija im je Srpska pravoslavna crkva, i to na žalost cijele Crne Gore, a na sramotu režima koji sve ovo ovako čini”, zaključuje Zeković.

(Nezavisne)