škola

U samo pet proteklih godina Republika Srpska je ostala bez 33 osnovne škole, ostvarila je manjak od 5.457 osnovaca, dok je broj odjeljenja u osnovnim školama manji za 174.

– Smanjenja stopa rađanja, negativan migracioni saldo, sve manje sklopljenih brakova i sve veći broj razvoda samo su neki od uzroka koji najdirektnije utiču na smanjenje ukupnog broja stanovnika, kao i smanjenje broj djece koja se upisuju u osnovnu školu. Zbog toga, statistika osnovnog obrazovanja u prethodnom petogodišnjem periodu pokazuje da tzv. bijela kuga postaje sve ozbiljniji problem – ocjenjuju i statističari Republike Srpske u publikaciji “Ovo je Republika Srpska”.

Prosječan broj učenika u odjeljenju u osnovnim školama u Srpskoj u školskoj 2018/19. godini bio je 18, dok je taj prosjek u zemljama Evropske unije u isto vrijeme 25-30 učenika. Prema Zakonu o visokom obrazovanju i vaspitanju, odjeljenje razreda može optimalno da ima 25, minimalno 18 učenika, a maksimalno 30 učenika, odnosno 32 učenika u slučaju postojanja samo jednog odjeljenja.

Uprkos ovim negativnim trendovima, zabilježen je rast broja nastavnika u osnovnim školama Srpske, i to za 79 u odnosu na period od prije pet godina.

U Republici Srpskoj je u školskoj godini 2018/19. godini bilo 687 osnovnih škola, 90.003 učenika, 5.057 odjeljenja i 8.217 nastavnika.

(Srpskainfo)