BANJA LUKA, 21. maja – Doktor Zoran Rakonjac, specijalista dječije hirurgije i načelnik Klinike za dječiju hirurgiju UKC-a Srpske, preminuo je juče u Beogradu nakon kraće i teške bolesti, saopšteno je iz UKC-a.

Rukovodstvo UKC-a, na čelu sa generalnim direktorom Vladom Đajićem uputilo je saučešće.

– Ljekari, medicinsko osoblje i svi zaposleni u našoj ustanovi imali su privilegiju što su poznavali uvaženog ljekara i imali priliku da sa njim sarađuju. Bio je vrhunski profesionalac, pun etike i odgovornosti prema onima kojima je to bilo najpotrebnije, a to su naši najmlađi pacijenti – saopšteno je iz UKC-a.

Mjesto i vrijeme sahrane doktora Rakonjca biće naknadno objavljeni.

Doktor Rakonjac rođen je 14. aprila 1963. godine u Sanskom Mostu gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet u Banjaluci završio je 1989. godine sa prosječnom ocjenom 9,25, kao najbolji student generacije.

Obavezan ljekarski staž obavljao je od novembra 1989. godine do novembra 1990. godine u Domu zdravlja Sanski Most i Kliničkom centru Banjaluka. U decembru 1990. godine položio je stručni ispit. U maju 1991. godine primljen je na Medicinski fakultet u Banjaluci kao asistent na Katedri za infektivne bolesti gdje radi do septembra 1994. godine. Specijalizaciju iz dječije hirurgije započinje u septembru 1994. godine na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, a specijalistički ispit je polažio u septembru 1999. godine u Banjaluci.

Radni vijek je proveo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, u Klinici za dječiju hirurgiju. U periodu od 2008. godine obavljao je poslove i radne zadatke šefa Odjela za specijalne djelatnosti, a od 1. juna 2016. godine imenovan je za načelnika Klinike za dječiju hirurgiju.

U oktobru 1999. godine upisao je postdiplomski studij iz oblasti onkologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, da bi 2000. godine nastavio sa postdiplomskim studijima iz oblasti ortopedije na istom fakultetu. Magistarsku tezu odbranio je 1. aprila 2002. godine.

U julu 2010. odbranio je doktorsku disertaciju pod nazivom “Minimalno invazivni hirurški tretman urođenog krivog stopala”, prenosi RTRS.

Bio je viši asistent na Katedri za hirurgiji Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Kao autor ili koautor objavio je 20 naučnih i stručnih radova. Autor je poglavlja “Osnovi traumatologije koštano-zglobnog sistema u dječijem uzrastu”, u knjizi “Dječija hirurgija” koja je izdata 2012. godine u Banjaluci.

Bio je član Predsjedništva Sekcije za dečiju hirurgiju, Srpskog ljekarskog društva i Sekcije Dječijih hirurga BiH.

Bio je član Udruženja hirurga Republike Srpske. Odluku o dodjeli zvanja primarijus dobio je 7. aprila 2017. godine.

(Srpskainfo)