BANJA LUKA, 30. juna – Dvije osobe povrijeđene su u nedjelju kada ih je udario biciklista dok su šetali na Banj brdu.

Kako saznajemo, lakše povrede zadobili su J. I. (51) i B. I. (57). Njih je udario biciklista G. K. (18). Iz PU Banjaluka nam je potvrđeno da je na ovom mjestu došlo do nezgode, a detaljne okolnosti biće naknadno utvrđene, prenosi mondo.ba.

“Na mjestu događaja je policija obavila uviđaj,” potvrđeno nam je u PU Banjaluka.

Na Banj brdu na snazi je zabrana saobraćaja za bicikle.

Na zvaničnom profilu građanske inicijative Rekreativna zona “Banj brdo” objavljeno je da ovaj slučaj pokazuje kako “postavljanje zabrane kretanja, bez kontrole i sankcionisanja ne donosi rješenje problema, a kada se desi nesreća tada je već kasno.”

“Još 2014. godine smo dali rješenje ovog problema – iscrtati na desnoj strani kolovoza, gledajući nizbrdo, traku širine jedan metar za spuštanje bicikla ( prilikom penjanja bicikl ne predstavlja problem pošto ne razvija veliku brzinu) uz obavezno ograničenje brzine kretanja bicikla od 20 km/h. Ova brzina je sigurna za kontrolu i zaustavljanje bicikla u svakom trenutku. Na taj način bi se dobilo jasno razgraničenje upotrebne površine za pješake i bicikliste. Naravno, nijedno rješenje, kao i zabrana kretanja koja je na snazi, neće dati rezultat ukoliko se pravila ne poštuju i ako se ne radi na kontroli kretanja i sankcionisanju svih onih koji krše pravila. Takođe svi građani trebaju biti korektivni faktor i svojim primjerom uticati na normalno ponašanje svih korisnika u Rekreativnoj zoni Banjaluka, a one koji krše pravila upozoriti na to. Ne smijemo okretati glavu od problema i čekati da ga neko drugi rješava,” navodi se u komentaru.

(banjaluka.net)