pravila

Zakoni i pravila nisu svuda ista, oni su svuda različiti, nekada veoma čudni – bizarni.

Mnogo je bitno da znate šta smijete, a šta ne smijete da radite kada se nađete u nekoj od dolje navedeih država svijeta, jer oni imaju zaista čudne zakone, ali i pravila.

1. Napojnice u Japanu

Možda nije obavezno da ne ostavite napojnicu u Japanu, ali se u nekim slučajevima smatra izuzetno nepristojnim. Čak možete vidjeti da na kraju računa piše da je račun plaćen u cijelosti, tako da nisu potrebne nikakve napojnice.

2. Dijeljenje računa u Francuskoj

Smatra se nepristojnim kada dođe do podjele računa u Francuskoj. To je zbog toga što oni uopšte ne vole da razgovaraju o novcu. Ipak, ukoliko se nalazite u većoj grupi ljudi, možete odlučiti da podijelite račun između sebe.

3.Mahanje bilo kome u Grčkoj

U Grčkoj, pokazivanje dlana je više uvreda, nego pozdrav. To je za njih više kao da kažete: “Odbacujem te”.

4. Dodirivanje osobe suprotnog pola u Indiji

U Indiji se smatra izuzetno nepristojnim ukoliko dodirnete osobu suprotnog pola.

5. Fotografisanje bez saglasnosti u UAE

Prema sajber zakonima u ovoj zemlji, ovo se smatra zločinom. Za kršenje ovog zakona mogu vas zatvoriti u zatvor na 6 mjeseci i moraćete da platite kaznu od breko 136.000 dolara. Ovo naročito važi ukoliko postavite fotografiju na društvene mreže.

6. Preskakanje reda u Australiji

Ovo je uvijek tabu tema ukoliko ste u Australiji ili Engleskoj. Ovo pravilo važi kada koristite javni prevoz, u tržnim centrima, pabovima ili na bilo kom drugom mjestu. Uvijek čekajte svoj red i sve će biti u redu.

7. Šetnja biciklističkim stazama u Holandiji

Biciklizam je glavno prevozno sredstvo u Holandiji i uvijek je velika gužva. Dakle, ukoliko se šetate stazom za bicikliste, velika je vjerovatnoća da će vas neko od njih udariti. Zato je najbolje da se držite pješačke staze i smanjite bilo kakve rizike.

8. Pravljenje “OK” znaka rukama u Turskoj

Ovaj potez u Turskoj je isto što i pokazivanje srednjeg prsta. Isto pravilo važi i za Njemačku i Brazil.

9. Klimanje i odmahivanje glavom u Bugarskoj i Albaniji

Obično klimanje glavom gore dole znači odobravanje, a odmahivanje glavom lijevo – desno znači negodovanje. Važno je da znate da u Bugarskoj i Albaniji važi potpuno suprotno.

10. Hranjenje ptica u Singapuru i Veneciji

Hranjenje ptica, bacanje smeća bilo gdje i žvakanje žvaka, dovešće vas do ogromnih kazni u Singapuru kao i u Italiji u gradu Veneciji

11. Zabranjeno ostati bez goriva

U Njemačkoj na autoputu A ako vam ponestane goriva, mogli biste se suočiti s velikom novčanom kaznom. I ni ne pomišljajte da hodate do benzinske pumpe; dobićete još jednu kaznu za to!

12. Ilegalno je hodati na štiklama

Grci su tu donijeli zakon-pravila kojem zabaranjuju hodanje u štilama na Akropolju 2009. godine, zbog toga štop nema čvrste podloge na Partenonu. Zabranu postavili da bi zaštitili ruševine stare 2.5000 godina od oštećenja izazvanih oštrim cipelama-štiklama

13. Zabranjeno je nosti kamuflažnu odjeću

Ostavite kamuflažnu bilo kakvu odjeću kod kuće kad se uputite na Karibe i u ostrvskim državama, uključujući Barbados, St. Vincent, St. Lucia, Antigua, Barbuda i Jamajka. Kamuflažu odjeću smije nositi samo vojno osoblje zemlje

14. Zabranjen selfi sa statuom Bude

Kad sa Budom snimate selfie, pazite dobro da mu ne okrećete leđa. Ovaj znak nepoštenja kažnjava se zatvorom u Šri Lanki. Takođe se smatra nepoštenim usmjeriti prst prema Budi, a ponekad postoje i zabrane fotografisanja na pojedinim mestima sa statuama Bude

15. Zabranjeno nošenje bilo kakvih maski

Takav zakon postoji u Danskoj…Ne samo maske, danska vlada želi spriječiti bilo koga da na bilo koji način prekriva svoja lica tj koristi maske u javnim prostorima. To uključuje maske, kacige, šalove, kape, lažne brade, pa čak i burke. Kontroverzna zabrana stupila je na snagu avgusta 2018. godine!

16. Ilegalno je puštati zmaja

U australsijskom dijelu države Victorija, u Melburnu, ilegalno je upotrebaljvati letećeg (diječijeg) zmaja u javnom prostoru ako smeta drugoj osobi. U stvari, ne možete čak ni igrati igru na javnom mestu ako to nervira nekog drugog u vašoj bilizini. Navedeni dio je ii nacrta o zakona o prekršajima iz 1966 godine

17.Zabranjeno polugolo hodanje

U nastojanju da ulice Barselone ostanu slobodne od kupača u bikinijima i muškaraca bez rukava, zakonodavci u španskom gradu Barseloni na Mediteranu zabranili su svima da budu u toplesu ili u kupaćim kupaćim kostimima bilo gdje osim plaže ili bazena. Polugola šetnja može vas koštati i do 260 evra kazne

18. Zabranjeno sječenje kaktusa

Barem u Arizoni, jer je to nelegalno odnosno zabranjeno je sjeći kaktus. Prestupnici koji to učine mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.! Hmm…Ovo nije zabavno nikako!

19. Zabaranjeno imati više od 50kg krompira

To je najveća dozvoljena količina krompira koju može posjedovati u Zapadnoj Australiji odjednom. Sve iznad 50 kilograma smatra se ilegalnim, a regulatori mogu poduzeti stroge mere protiv tog koji ima više od 50 kilograma ?!

20. Posjedovanje satelitske antene u Maleziji

Posjedovanje satelitske antene pomoću koje možete gledati strane kanale tj. TV program stanovnike ove zemlje može koštati i do 100.000 dolara novčane kazne i dvije godine zatvora!

(zanimljivostidana.com)