Japanski profesor razvio je prototip TV ekrana koji možete polizati i koji može imitirati okuse hrane, što je još jedan korak ka stvaranju multisenzornog iskustva gledanja.

Uređaj nazvan “Taste the TV” (TTTV) koristi vrtuljak od 10 kanistera okusa, koji u kombinaciji stvaraju okus određene hrane. Uzorak okusa se zatim kotrlja na higijenskoj foliji preko ravnog TV ekrana da bi gledalac probao.

U eri kovida ova vrsta tehnologije može poboljšati način na koji se ljudi povezuju i komuniciraju s vanjskim svijetom, rekao je Homei Mijašita, profesor na Univerzitetu Meiji u Tokiju.

– Cilj je omogućiti ljudima da dožive iskustvo nečega poput jela u restoranu na drugom kraju svijeta, čak i dok ostaju kod kuće – rekao je.

Mijašita radi s timom od oko 30 učenika koji je proizveo razne uređaje za okus, uključujući viljušku koja čini okus hrane bogatijim. Rekao je da je napravio prototip TTTV-a tokom prošle godine i da bi izrada komercijalne verzije koštala oko 700 eura.

– Potencijalne primjene uključuju učenje na daljinu za somelijere i kuhare te degustacijske igre i kvizove – rekao je.

Mijašita je takođe u pregovorima s kompanijama vezano za korištenje tehnologije spreja za uređaje koji mogu primijeniti okus pice ili čokolade na krišku tostiranog hljeba.

Juki Hou, studentkinja na Univerzitetu Meiji, demonstrirala je TTTV za novinare, govoreći ekranu da želi probati slatku čokoladu. Nakon nekoliko pokušaja automatizovan glas je ponovio naredbu i mlaznice okusa su raspršile uzorak na plastičnu ploču, prenosi Kliks.

– Ovo je kao mliječna čokolada. S

(Srpskainfo)