Javnost u Sloveniji već par dana bruji o nesvakidašnjem događaju iz jedne osnovne škole, gdje su roditelji riješili da optuže profesorku fizičkog vaspitanja, nakon što je njihova kćerka slomila vještački nokat tokom održavanja časa.

Djevojčica čije ime nije navedeno, došla je na časove sa dugim vještačkim noktima, a tokom fizičke nastave, tokom dodavanja lopte, uspjela je da slomi kako izliveni, tako i pravi nokat. A onda su se u priču uključili i roditelji koji su okrivili profesorku za nezgodu koju je imala njihova kćerka, prenose slovenački mediji, prenosi Blic.

Sada je čitav problem prebačen na školsko veće, koje će odlučiti dalje korake u bizarnom slučaju.

Advokat Nana Veber je za slovenački časopis “Pravna praksa” ispričala da su roditelji odgovorni za dijete te da su oni morali da odobre djevojčici da nosi u školu tako duge nokte.

Kako je napisala, “vještački nokti devojčice su ostvarivanje prava djeteta na sliku o sebi, za šta su roditelji odgovorni do 15. godine ili na to moraju pristati”.

– Nadalje, Zakonom o osnovnoj školi propisano je da škola može odrediti svoj kućni red unutar ustanove i mjere za sigurnost i održavanje reda. Svrha škole je sticanje osnovnog obrazovanja – poručuje Veber.

Ona pojašnjava da u Sloveniji ne postoji konkretna sudska praksa u vezi s vještačkim noktima.

Kako je rekla, sa ovakvim slučajem se još nije susrela ali navela je nekoliko drugih primjera iz praske. Na primjer, 2015. godine slovenački sud je presudio da je škola odgovorna za pad učenika jer je organizovala nastavu fizičkog na neuređenoj atletskoj stazi, prenosi portal “Radio Sarajevo”.

Između ostalog, 2016. godine isti sud je presudio da je druga učiteljica odgovorna jer nije osigurala sigurnost učenika pri trčanju.

– Naloženo im je da tokom takmičarske vežbe trče prema zidu i okrenu se samo 60 cm ispred zida. Uvijek postoji opasnost od klizanja ili pada prilikom zaustavljanja i okretanja tokom trčanja, što se mora uzeti u obzir, pa treba zaštititi dio zida na koji su trčala devetoipogodišnja deca – rekla je advokatica.

Odgovornost za štetu tako se određuje prema svakog posebnom slučaju, navodi Veber, a pišu Slovenske Novice.

(Srpskainfo)