Usvajanje osam zdravih navika u srednjim godinama moglo bi vam produžiti život decenijama.

Velika američka studija razmatrala je osam važnih navika zdravog načina života nepušenje, zdravu ishranu, dobar san, upravljanje stresom, fizičku aktivnost, pozitivne društvene odnose sa drugim ljudima, neredovnu konzumaciju alkohola i izbjegavanje zavisnosti od opioida (analgetici za jake bolove).

Žene sa svih osam ovih navika u starosti od 40 godina mogle bi da žive u prosjeku 21 godinu duže od žena koje nemaju nijednu od ovih navika, pokazalo je istraživanje. Muškarci od 40 godina sa svih osam navika mogli bi očekivati da će u prosjeku živjeti 24 godine duže od onih koji ih sve “krše”.

Zaključci dolaze na osnovu istraživanja u kojem je učestvovalo skoro 720.000 vojnih veterana u SAD, koji su popunili upitnike o svom životnom stilu i čiji su zdravstveni kartoni analizirani. Ispitanici starosti od 40 do 99 godina su zatim praćeni.

Dr Ksuan-Mai Nguien, vodeći autor studije sa Medicinskog koledža u Ilinoisu, rekao je: “Zaista smo bili iznenađeni koliko se može dobiti usvajanjem jednog, dva, tri ili svih osam faktora načina života”.