bombas

BANJA LUKA, 06. septembra -Željko Stevanović (53), osuđen zbog bombaškog napada i ubistva vozača “Autoprevoza” Bore Topića na kaznu prisilnog liječenja u zatvorenoj ustanovi, zatražio je od Ustavnog suda BiH da mu omogući puštanje na slobodu, ekskluzivno saznaje portal Srpskainfo.

Stevanović se požalio Ustavnom sudu da su mu ugrožena osnovna ljudska prava, među kojima su i pravo na slobodu i bezbjednost, pravo na pravično suđenje, pravo na porodični život i druga prava.

– Željko Stevanović je i dalje neopravdano prisilno zatvoren, uskraćena mu je sloboda kretanja, uskraćen mu je boravak u njegovoj porodici, što je gruba povreda prava na porodični život, i neopravdano miješanje države u njegovu slobodu – navodi se u apelaciji dostavljenoj Ustavnom sudu BiH.

Apelacijom se traži da Ustavni sud BiH donese drugačije rješenje od onoga kojim je Stevanović prisilno zadržan u Zavodu za forenzičku psihijatriju, odnosno da se pusti na slobodu.

Osuđeni bombaš, između ostalog, skrenuo je pažnju i da su uoči posljednjeg odlučivanja o nastavku prisilnog liječenja Osnovnom sudu u Banjaluci bila dostavljena potpuno različita mišljenja stručnih timova, o čemu je portal Srpskainfo ranije ekskluzivno pisao.

Različita mišljenja stručnjaka

Upravo su oprečni stavovi vještaka, te činjenica da sud nije obrazložio  odluku o daljem prisilnom liječenju bili dovoljan signal odbrani da se obrati Ustavnom sudu BiH.

– Apelant Željko Stevanović ima pravo znati zašto je i dalje zadržan na prisilnom liječenju, a posebno onda kada upravo oni koji ga liječe i prate njegovo zdravstveno stanje smatraju da, u slučaju postojanja uslova u sredini u koju se treba vratiti, može da bude otpušten i da mu zdravstvena ustanova (Zavoda za forenzičku psihijatriju op.a.) više od onoga što je postigla u liječenju njegove bolesti ne može pružiti – navedeno je u apelaciji.

U slučaju Stevanovića i potrebe za njegovim daljim liječenjem ranije su potpuno suprotna mišljenja dostavili stručni timovi iz Sokoca i Banjaluke.

Podsjećanja radi, stručni tim Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac dostavio je Osnovnom sudu u Banjaluci mišljenje da bi se u narednom periodu trebalo raditi na resocijalizaciji i povratku u lokalnu zajednicu Željka Stevanovića.

S druge strane, tim vještaka iz Banjaluke smatrao je da se Stevanović ne nalazi u zadovoljavajućoj fazi medicinske remisije.

bus

Vidjeli “mnogobrojne peripetije”

Vještaci iz Banjaluke tako su obrazložili da Stevanović i dalje posjeduje manifestne elemente psihoze, odnosno sumanute ideje i proganjanja. S druge strane, stručni tim iz Zavoda istakao je da je medicinski tim, kada je u pitanju Stevanović, postigao svoj maksimum što se tiče medicinske remisije, te da on više nikada neće biti bolji, kada je u pitanju njegovo psihičko stanje.

– Pacijent se trudi da sve svoje zadatke obavi kvalitetno i odgovorno – navodi se u jednom od zaključaka stručnjaka iz Sokoca.

Suština nalaza koji je dostavljen banjalučkom sudu je da svi članovi stručnog tima Zavoda smatraju da je kod Stevanovića postignuta stabilna medicinska remisija, što je ujedno i maksimum kod ovog pacijenta.

Zanimljivo je da su stručnjaci iz Sokoca kod puštanja Stevanovića na slobodu vidjeli, kako su naveli u svom nalazu, “mnogobrojne peripetije”, ali istovremeno su dodali da bi sud trebao raditi na tome da se pacijent vrati u lokalnu zajednicu!?

– Takođe, ne zanemaruju se ni činjenice koje upućuju na mnogobrojne peripetije da se imenovani vrati u lokalnu zajednicu. Iako je Zavod ostvario kontakte s porodicom i Centrom za socijalni rad Banjaluka, ništa se nije učinilo od strane lokalne zajednice kada je u pitanju postizanje uslova za resocijalizaciju Stevanovića i njegov bezbjedan povratak u lokalnu zajednicu. Iz navedenog razloga, na kolegijumu su se svi jednoglasno složili da mi u slučaju Željka Stevanovića ne predlažemo otpust pacijenta iz ustanove već samo konstatujemo njegovo aktuelno zdravstveno stanje. S obzirom da nam je dostavljeno mišljenje vještaka koji drugačije misle, na sudu je da prihvati jedno od dva mišljenja. Ukoliko bi se prihvatilo naše mišljenje, onda bi sud s nadležnima iz lokalne zajednice, Centrom za socijalni rad Banjaluka i Policijskom upravom Banjaluka, te porodicom, ovaj predmet u vezi Željka Stevanovića trebao rješavati u pravcu isptivanja mogućnosti i prepreme terena za njegovu resocijalizaciju i povratak u lokalnu zajednicu – zaključili su iz Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Skrivao se 36 sati

Podsjetimo, Željko Stevanović je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu 27. juna 2015. na kaznu prisilnog liječenja u zatvorenoj ustanovi zbog ubistva vozača “Autoprevoza” Bore Topića (55). Stevanović je Topića ubio u bombaškom napadu 13. marta 2014, na autobuskoj stanici kod Poljoprivredne škole u banjalučkom naselju Lazarevo.

Kada je Topić zaustavio autobus na stanici Stevanović je kroz prednja vrata u krilo Topića bacio bombu, koja je vozača ubila na mjestu. Nakon napada, koji je šokirao javnost, Stevanović je pobjegao i skrivao se 36 časova. Uhapšen je u jednoj od najvećih policijskih potjera koju pamti Banjaluka. U potrazi je, osim policajaca i inspektora, te specijalno obučenih pasa za ovu namjenu, učestvovao i helikopter.

Radio bi u bolnici

Do koje mjere su spremni članovi porodice zaštiti Željka Stevanovića govorila je i dokumentacija dostavljena banjalučkom sudu u kojoj je bila i šokantna izjava da bi se Stevanoviću nakon puštanja mogao obezbjediti posao u bolnici u Zemunu!?

U ovom dokumentu izvjesna Lj.S, koja se predstavlja kao rođaka psihijatrijskog bolesnika, navodi da Željko, ukoliko bude pušten na slobodu, ima priliku da se zaposli u bolnici u Zemunu.

– Željko Stevanović ima priliku da se zaposli u medicinskoj službi na mjesto za koje bude sposoban – navodi se u izjavi koju je potpisala Lj.S.

(Srpskainfo)