BANJA LUKA, 10. septembra – “Podržavam Igora Radojičića jer je ozbiljan, vrijedan i odgovoran čovjek. Zato što Radojičić živi u normalnom stanu, a njegov protivkandidat u vili od nekoliko miliona KM. Zato što Radojičić danas pravi plan i ima viziju razvoja za deset budućih godina razvoja grada, a njegov protivkandidat ne zna ni koji bi potez sutra povukao. Zato što je jedan odmjeren i oprezan sa obećanjima, a drugi populista.”

U ovih nekoliko rečenica, Boran Bosančić, generalni sekretar Demosa i odbornik u Skupštini Grada, objasnio je zašto je ova stranka, sa njih još osam, podržala ponovnu kandidaturu Radojičića za gradonačelnika najvećeg grada Srpske. U intervjuu za Banjaluka.net, Bosančić se osvrnuo i na spekulacije o navodnim sukobima unutar Demosa, te izrazio uvjerenje da će ova partija i dalje zadržati poziciju br. 2 u gradskom parlamentu.

Zašto Igor Radojičić, a ne Draško Stanivuković?

Zato što je Radojičić ozbiljan, vrijedan i odgovoran čovjek. Zato što Radojičić živi u normalnom stanu, a njegov protivkandidat u vili od nekoliko miliona KM. Zato što Radojičić danas pravi plan i ima viziju razvoja za deset budućih godina razvoja grada, a njegov protivkandidat ne zna ni koji bi potez sutra povukao. Zato što je jedan odmjeren i oprezan sa obećanjima, a drugi populista. Ne spadam u ljude koji uvijek imaju „rezervni položaj“, koji drže „oboje vrata otvorenih“, znam da je to mudro, ali smatram da to nije ni dobro za društvo, a ni moralno. U prethodne četiri godine sa Radojičićem sam imao izuzetnu saradnju, veliki broj primjedbi koje se odnose na imovinske odnose i zaštitu imovine je uvažio i uvjerio sam se da ima želju i volju da radi najbolje što može za ovaj grad. Radojičić je neko ko može da predstavlja Banjaluku u mojim Rekavicama, Bronzanom Majdanu, Boriku, ali i u svjetskim centrima i to je vrlo važno. Eto, zato sam za Radojičića. I ja, i većina Banjaluke, vjerujem.

  Ovih dana, u javnosti se moglo čuti da je Stanivuković treći put obnavlja treću godinu ekonomije. Kakvu to poruku šalje?

Ako ćemo iskreno, ne vidim poseban problem u tome što neko treći put obnavlja treću godinu. Međutim, jeste problem kad  neko bez ikakvog iskustva želi da vodi grad od 200.000 ljudi. Možete biti i najbolji student, ali da biste vodili grada, poput Banjaluke, neophodno je i radno i životno iskustvo. Da li biste vi, kad vam se auto pokvari, povjerili popravak iskusnom automehaničaru, koji auto zna u najsitnije tančine, do najmanjeg šarafa ili momku, koji voli da priča o autima, ali nikad u životu nije zavirio pod haubu? Može vam se, možda sviđati taj momak, mislim kako priča, ali ne bi mu sigurno povjerili svoj auto. Upravo na taj način ja doživljavam Stanivukovića. On je mlad i treba da se dokazuje, prije svega u partiji  kojoj pripada, da stiče nove vještine i znanja, a vođenje grada ove veličine i značaja je posao koji može da obavlja neko ko je prošao sve faze od omladinske organizacije do vrha Republike, a Banjaluka ima takvog kandidata upravo u liku Igora Radojičića.

Zašto?

Zato što je, sudeći po raspoloženju birača, Radojičić već osvojio ove izbore, i zajedno sa nama, njegovim koalicionim partnerima, već sada planira šta će raditi iduće četiri godine. Mi smo, zaista, kako i slogan kampanje kaže, „Okupljeni za Banjaluku“. Pred nama su velike stvari i nastavak već započetih velikih projekata. U četiri godine iza nas u Banjaluci ne možete naći dio grada koji nije doživio neku pozitivnu promjenu. Ljudi često zaboravljaju da smo 2016. godine prelazili preko ruševnog Zelenog mosta, da Istočni trazit nije bio spojen, da su se djeca na školi u Starčevici stiskali u klupama, da nije bilo ni ovolikih šetališta, igrališta, trim staza, kružnih tokova, novih puteva… A, već za dvije godine, kad se završe svi započeti projekti vodonosnadbijevanja, sela oko našeg grada više neće imati problem sa vodom, a grad će doživjeti pravu infrastrukturnu revoluciju, od novog mosta u Docu i velikog kongresnog centra do niza manjih projekata.

Šta to novo DEMOS nudi Banjalučanima? Ima li sukoba na relaciji Čubrilović-Stanarević?

Demos se razlikuje od drugih politički partija pre svega što na odgovorna mjesta imenujemo kadrove koji mogu da odgovore svim zadacima. Naši kadrovi nisu diplomu stekli u roku od tri dana, već na ozbiljnim fakultetima. Zalažemo se za zaštitu prirodnih dobara, protiv uništavanja prirodnih resursa i trudimo se da naši kadrovi unaprijede svaki sistem kojim rukovode. Na našoj izbornoj listi se nalaze kandidati različitih profila, privrednici, iskusni politički terenci, mladi i obrazovani ljudi.Sve to doprinosi da možemo slobodno reći da imamo potencijal da ozbiljno razvijamo grad.

Kad već sprominjete te spekulacije, moram da istaknem da je saradnja Čubrilovića i Stanarevića izuzetna, a te spinovi puštaju oni koji ne žele jak Demos kako u Banjaluci tako i RS. U vladajućem bloku je mnogo partija, a mnogi su svjesni da jak Demos jeste brana za njihov brži rast. Svi ti i spinovi služe da se stranka razbije i omogući njima veći prostor. Dakle, nema sukoba na relaciji Čubrilović – Stanarević, a neće ga ni biti. Ono čega ima jeste da razgovoramo o tome kako napraviti što bolji izborni rezultat. Mogu da kažem da će Demos „zaigrati“ ozbiljnu igru na terenu, a drugi neka smišljaju neke originalnije priče i neka se brinu. Previše smo iskusni da padamo na takve priče.

Kakva su vaša očekivanja, kad su u pitanju odborničke pozicije?

Demos je do sada bio druga stranka u Skupštini grada Banjaluka, poslije SNSD-a i to će, uvjeren sam, ostati i nakon lokalnih izbora 2020. godine.

(Banjaluka.net)