Bosančić

BANJA LUKA, 01. januara – U završnici godine iza nas, Demoratski savez – Demos saopštio je da je završen proces konstituisanja svih planiranih organa ove stranke.

Imajući u vidu činjenicu da je takva faza u postojanju svake političke organizacije uvijek povod za svojevrsnu „inventuru“, razgovor sa generalnim sekretarom Demosa Boranom Bosančićem započeli smo osvrtom na infrastrukturu s kojom Demokatski savez ulazi u novu, izbornu godinu.

– Demos u 2020. godinu ulazi kao ozbiljna i organizovana stranka. Do sada smo formirali 57 gradskih i opštinskih odbora, a konstituisali ukupno osam regionalnih odbora. Ostaje nam još regija Posavina koju ćemo konstituisati odmah iza novogodišnjih i božićnih praznika. Imamo 67 odbornika u gradskim i opštinskim skupštinama, a u Banjaluci šest odbornika, što posebno ističemo. Tu su i četiri narodna poslanika, ministar u Vladi RS, predsjednik Narodne skupštine i ostalo, što predstavlja značajan politički kapital pred lokalne izbore 2020. godine – kaže Bosančić.

Šta biste označili kao specifičnosti Demosa u odnosu na ostatak političke ponude u RS, odnosno kao nestandardne momente, koje građani mogu da registruju samo u vašem političkom profilu? 

Ono što izdvaja DEMOS u odnosu na druge političke stranke jeste spremnost na kompromis i sabornost, na dogovor o svim značajnim nacionalnim pitanjima i traženje zajedničkih rješenja. Takođe, izdvajamo se po kadrovima koji na najbolji način predstavljaju stranku – bez afera, spremni da sisteme i poslove na kojima se nalaze samo unapređuju, što je za sve stranke koje su u vlasti vrlo važno. Snaga DEMOS-a jeste i u spremnosti da se bavi svim pitanjima koja su značajna za kvalitet života građana, od naselja i mjesnih zajednica pa do nivoa BiH.

Da li će opštinske i gradske organizacije Demosa imati slobodu pri uspostavljanju eventualnih predizbornih, a kasnije i postizbornih koalicija sa drugim strankama, ili će taj aspekt biti centralizovan, uz striktne direktive odborima s kim mogu, a s kim ne smiju stupati u partnerstva na lokalnom nivou?

Taj proces je u svim političkim strankama obostran, što znači da su važni stavovi stranačkih vrhova, ali i lokalnih organizacija i to se ne može samo jednostavno nametnuti, jer onda nemate dobre efekte takvih odluka. Demos je dio koalicije koju predvodi SNSD i u okviru tog bloka ćemo dolaziti do zajedničkih rješenja. Svaka lokalna zajednica je specifična za sebe i biće premet razmatranja među koalicionim partnerima. Još nije bilo razgovora o toj temi sa koalicionim partnerima.

Kako gledate na izjavu v. d. predsjednika DNS-a Nenada Nešića da ova stranka razmatra pokretanje inicijative za smjenu predsjednika NSRS? Takođe, kako gledate na činjenicu da je ta namjera obznanjena u danu kada je predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović hospitalizovan, usljed zdravstvenih problema?

Prije svega, krajnje je nekorektno i ispod svakog političkog nivoa da se u takvom momentu podnose ili razmatraju bilo kakve inicijative. Inače, to je njihovo političko pravo, ali za one kojima je stalo do vladajuće koalicije i same Republike Srpske ima daleko ozbiljnijih stvari i problema kojima se treba baviti. Možda je najava da bi neki članovi DNS-a mogli da pređu u DEMOS izazvala takvu reakciju, ali to je politički proces i vrata DEMOS-a su otvorena za sve ljude, bez obzira da li su do sada bili angažovani u DNS-u ili nekoj drugoj političkoj stranci ili možda nisu nigdje bili angažovani.

Da li će odlazak Marka Pavića sa čela DNS-a i izbor nove, prelazne garniture koja će u narednim mjesecima predvoditi ovu stranku promijeniti relacije Demosa sa tom partijom, koje su bile u opticaju u proteklih godinu dana?

To prije svega zavisi od ljudi koji sada vode DNS. DEMOS je realnost, a ta realnost biće još vidljivija nakon lokalnih izbora. Prethodnih godinu dana slušali smo priče o „provjetravanju“ i omalovažavanje nastanka DEMOS-a, a onda se pred kraj godine potvrdilo sve što smo mi govorili. Lično bih volio da se više ne bavimo jedni drugima, jer vrijeme koje je pred nama donosi nove izazove, a oni koji to ne mogu da shvate ostaće na marginama političkog odlučivanja.

Ranije ste bili rezervisani prema približavanju Demosa i NDP-a, pa i mogućim zajedničkim listama ove dvije partije u budućnosti. Da li su se, sa protokom vremena, pojavile nove okolnosti koje bi uticale na korekciju vašeg prvobitnog stava da Demos treba da samostalnim nastupom „izmjeri“ vlastitu političku težinu?

Pojedini mediji tada objavili da će doći do ujedinjenja DEMOS-a i NDP-a, što nije bilo tačno, jer o tome nije bilo razgovora. Imamo korektan odnos s NDP-om i ukoliko se zaključi da je saradnja interes obje političke stranke, moguće da do toga i dođe, a prije svega mislim na zajedničke odborničke liste u onim lokalnim zajednicama gdje procijenimo da će to doprinijeti boljem rezultatu. Sve će biti predmet analize, svaka lokalna zajednica pojedinačno.

Kako vrh Demosa ocjenjuje realizaciju sporazuma vladajuće koalicije o podjeli funkcija u javnim preduzećima i u izvršnoj vlasti? Ima li i dalje „kratkih spojeva“?

Sporazum se realizuje korektno, a ono što ja očekujem jeste da se nakon formiranja Savjeta ministara BiH ubrza realizacija, jer postoje svi uslovi.

Kako gledate na aktuelni politički trenutak koji je na nivou RS obilježen rastom tenzija između dva bloka i incidentima u parlamentu Srpske, dok je na nivou BiH nakon stagnacije došlo do pomaka, u vidu saglasnosti o Savjetu ministara i Programu reformi? Imate li objašnjenje za ovaj preokret, budući da je dugo bilo obrnuto?  

Vjerovatno je uspjeh SNSD-a u formiranju Savjeta ministara povećao nervozu opozicije, kao i pad rejtinga opozicionih političkih stranaka, jer je g. Dodik još jednom pokazao da uspješno vlada situacijom u BiH. Takve stvari se uvijek pokušavaju kompenzovati nekim dodatnim aktivnostima koje bi dovele do veće podrške u biračkom tijelu. To je razumljivo sve do onog momenta dok nisu ugrožene institucije Republike Srpske. Narodna skupština je temelj demokratije u RS i glavni stub Republike Srpske i nadam se da će i oni kojima je lična promocija na prvom mjestu shvatiti da i u promociji postoji razumna granica. Iz Narodne skupštine trebamo slati sliku snažne, odlučne i jake Republike Srpske, bez obzira na političke razlike, a ne sliku podjele i sukoba.

(banjaluka.net)