boran-bosancic

BANJA LUKA, 06. novembra – Generalni sekretar Demosa Boran Bosančić izjavio je danas Srni da je inicijativa za održavanje vanrednih izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske neozbiljna i neodgovorna.

– Republika Srpska je u zadatim rokovima formirala organe vlasti i oni funkcionišu bez problema. Takva inicijativa je poziv i za dodatno trošenje novca građana u svrhu politizacije – rekao je Bosančić komentarišući izjavu generalnog sekretara PDP-a Milka Grmuše da naredne godine uporedo sa vanrednim izborima za Predstavnički dom parlamenta BiH i lokalnim izborima budu održani i vanredni izbori za Narodnu skupštinu Srpske.

Govoreći o zastoju u formiranju vlasti na nivou BiH, Bosančić je istakao da treba što prije pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH i definisati rok od tri mjeseca u kojem, u skladu sa izbornom voljom birača, moraju biti formirani organi vlasti, a u slučaju da se to ne dogodi da budu raspisani novi opšti izbori.

On je podsjetio da je predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović taj stav prezentovao i u razgovoru sa predstavnicima OEBS-a u BiH.

– Demos poziva parlamentarne stranke u Srpskoj da definišu zajednički stav o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji bi bio upućen u proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH. Ukoliko bi o ovome bio postignut konsenzus političkih partija, ministri iz Srpske u tehničkom mandatu u Savjetu ministara u ovom slučaju ne bi imali razloga da zaustave ovu inicijativu – kaže Bosančić.

Prema njegovim riječima, Izborni zakon BiH je u mnogim segmentima nedorečen i neefikasan i BiH ili neke njene dijelove, poput Mostara, drži u permanentnoj krizi.

(Srna)