BANJA LUKA, 27. jula – Boran Bosančić je u aprilu ove godine izabran za predsjednika Gradskog odbora DEMOS u Banjaluci. U zadnjih nekoliko mjeseci izabrano je novo rukovodstvo Gradskog odbora, kao i druga radna tijela.

Od prvog dana smo se uhvatili u koštac sa problemima. Zahvaljujući odlučnosti i posvećenosti naših članova, znatno smo ojačali stranačku infrastrukturu i to je već sada vidljivo. U skladu sa našim planovima, već smo krenuli intenzivno sa pripremama za predstojeće lokalne izbore. Vjerujem da smo spremni i da ćemo ostvariti još bolje rezultate nego na prethodnim izborima. Naš cilj je da budemo treća stranka po snazi u Banjaluci. Čelni ljudi organizacije već rade u punom kapacitetu, a pristupaju nam i drugi članovi od kojih će neki biti i kandidati na narednim lokalnim izborima. Imamo kadrove koji mogu da vode kompletnu Gradsku upravu, od predsjednika Skupštine Grada, pa do direktora javnih ustanova i preduzeća kaže Bosančić.

Zadnje tri godine dosta je bilo optužbi između gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i skupštinske većine. DEMOS je dio skupštinske većine. Kako Vi vidite ono šta je urađeno u Banjaluci u ovom periodu?

Bez obzira na političke razlike, važno je pogledati rezultate koji su postignuti u ovom trogodišnjem periodu. U okviru skupštinske većine, DEMOS je imao priliku aktivno učestvovati u donošenju odluka koje se uticale na razvoj Banjaluke. Naravno, mnogo je tu još problema koji se moraju što prije riješiti. Tu naravno mislim na rješenje problema ’’Akvane’’, zatim tu je problem i sa redukcijom vode, koja je uvedena u pojedinim banjalučkim naseljima. To su samo neki od problema, a važno je da se što prije krene u njihovo rješavanje. Takođe, mnogi Banjalučani se žale na gužve u saobraćaju i nedostatak parkinga, pa zbog toga što prije treba biti urađena studija koja će nam pokazati kako da te probleme riješimo. Banjaluka mora biti čistija, uređenija, zelenija, sa uređenim obalama Vrbasa. Jedna od ideja ove strukture gradske vlasti bila je transparentnija gradska uprava, za što su i dobili podršku birača, a vrlo brzo se odustalo od takvog načina rada.

Imali smo u BiH veliku političku krizu izazvanu zbog problema oko Ustavnog suda BiH, nekih odluka tog suda, ali i blokadom popunjavanja Savjeta ministara. Međutim, na sastanku koji je održan u ponedjeljak dogovoreno je rješenje većine pitanja. Kako Vi vidite, kao generalni sekretar DEMOS, rezultate ovog sastanka?