BANJALUKA, 13 aprila – Pisanje puškica već odavno je zastarjeli metod za varanje na ispitu, a sve više studenata do pozitivne ocjene na ispitima dolazi uz pomoć bubica, za koje ne žale da izdvoje i do 250 maraka.

Koliko je ovo pomagalo u prepisivanju uzelo maha najbolje potvrđuje to što su neki zahvaljujući njima razvili pravi biznis. Nude ih putem oglasa, a prepisivači mogu da ih iznajme, ali i da ih kupe.

– Cijena iznajmljivanja zavisi od toga da li je u pitanju klasična ili “bubica” sa magnetnim blututom, koja je malo skuplja, tačnije, košta 30 maraka – rekao je mladić koji se javio na jedan od oglasa koji stoji pod nazivom “Iznajmljivanje, prodaja i servis bubica”.

Kada je u pitanju prodaja “bubica”, iako koštaju čak i do 250 maraka, nemaju dugotrajnu garanciju.

– Pa šta znam… Možemo da vam garantujemo da će da radi mjesec i, naravno, ne priznajemo nikakva fizička oštećenja – rekao je poslovno mladić i dodao da nam za to može ponuditi i jeftinije “bubice”, ako smo zainteresovani za kupovinu, koje koštaju 70 maraka, objavio je  Glas Srpske.

Na pitanje u čemu je razlika između “bubice” koja košta 250 i 70 maraka, mladić se nasmijao i rekao “pa ne velika, moram priznati, samo sa ovom skupljom imate nešto jači signal i manje rizikujete da vas uhvate”.

Kada polože ispite i “bubice” im više ne trebaju, onda ih iznajmljuju svojim kolegama i te usluge naplaćuju.

– Dugo sam se mučila sa jednim predmetom na trećoj godini, kada mi je kolega predložio da to riješim na lakši način. Iznajmio mi je “bubicu” za 20 maraka i položila sam – priča Marija I., student četvrte godine.

Ipak, na fakultetima smatraju da mogu uz pomoć blokatora i raznih skenera da otkriju kada neko koristi nedozvoljena sredstva i vjeruju da su studenti-prepisivači u manjini, jer im kao kazna slijedi disciplinski postupak.

– Imamo blokatore i naši studenti znaju da smo veoma rigorozni kada je prepisivanje u pitanju, tako da je mali broj onih koji se odluče na prepisivanje – kazao je šef Studentske službe banjalučkog Ekonomskog fakulteta Siniša Rakita i dodao da je tokom prošle godine samo jedan student uhvaćen kako koristi “bubicu”.

Prorektor za nastavu na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Aleksandar Vranješ kaže da ovaj fakultet nema blokatore, već skenere signala, uz pomoć kojih otkrivaju studente koji koriste nedozvoljena sredstva.

– Blokatori su već postali neefikasni naspram nove tehnologije koju studenti koriste. Međutim, skener funkcioniše od nula megaherca do osam gigaherca i skenira sve aktivne signale, od blututa, vaj-faja.. pa čak i ako koriste voki-toki, koji radi na 50 megaherca – istakao je Vranješ i dodao da je trenutno na FPN-u zbog prepisivanja u toku disciplinski postupak protiv četiri studenta.

Pravilnik

Na Univerzitetu u Banjaluci na snazi je Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata, prema kojem korišćenje nedozvoljenih sredstava i pomagala na ispitu spada u teže disciplinske povrede.

– Disciplinske mjere koje mogu biti preduzete protiv studenata su javna opomena, ukor, zabrana izlaska na ispite u iduća tri roka, privremeno isključenje i isključenje sa Univerziteta – stoji u Pravilniku.