policija

BANJA LUKA, 06. novembra – Za devet mjeseci ove godine evidentirano je 7.445 saobraćajnih nesreća, od kojih su 82 sa poginulim, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske i najavljeno da će od sutra do nedjelje, 10. novembra, pojačano kontrolisati učesnike u saobraćaju.

Akcenat kontrola biće na prekoračenju propisane brzine kretanja motornih vozila i kontroli učešća u saobraćaju pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Za devet mjeseci ove godine evidentirano je i 336 saobraćajnih nesreća sa teško povrijeđenim osobama, te 1.228 saobraćajnih nesreća sa lakše povrijeđenim.

Analizirajući uzroke saobraćajnih nesreća, evidentno je da je najčešći uzrok bila nepropisna i neprilagođena brzina i to u 19 odsto ili 1.414 saobraćajnih nesreća, dok su u 3,5 odsto slučajeva ili 263 saobraćajne nesreće učestvovali vozači koji su imali preko 1,5 grama po kilogramu alkohola u organizmu.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske su u ovoj godini zbog prekoračenja propisane brzine kretanja motornog vozila sankcionisali 68.917 vozača, dok je zbog upravljanja pod dejstvom alkohola iz saobraćaja isključeno 14.612 vozača.

MUP Srpske apeluje da se svi učesnici u saobraćaju, a posebno vozači, da pridržavaju zakonskih propisa, da brzinu kretanja prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

(Srpskainfo)