Konzumiranje čokolade na “prazan stomak” ima svoje benefite.

Čokolada ima mnoga korisna svojstva. Ona je lijek, afrodizijak i put do dobrog raspoloženja. Podstiče lučenje hormona sreće više nego strastveni poljubac, a smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Naravno, ovi benefiti važe samo ako se unosi u umjerenim količinama.

Neumjeren unos čokolade može imati negativan efekat na zdravlje, pa se u tom slučaju mogu javiti osipi, kao i tahikardija i hipertenzija.

Idealna količina čokolade je do 100 grama dnevno. Sve preko toga postaje štetno za organizam.

Kako je ovaj slatkiš oduvijek bio predmet brojnih istraživanja, naučnici su došli do zanimljivog zaključka, a to je da čokolada može pomoći i u gubljenju suvišnih kilograma.

Jedna studija na Harvardu dokazala je da žene u postmenopauzi koje svakodnevno pojedu malo čokolade za doručak lakše i brže mršave.

Eksperiment je trajao tačno dvije nedjelje. Tri grupe od 19 žena u postmenopauzi bile su dobrovoljci u istraživanju. Žene iz prve grupe jele su hranu tipičnu za to podneblje, dok su žene iz druge grupe u roku od sat vremena nakon buđenja dobijale oko 100 grama mliječne čokolade, a učesnice iz treće grupe jele su čokoladu u istoj dozi, samo sat vremena prije spavanja.

Kod žena koje su ujutro jele čokoladu, težina se nije mijenjala, ali se poboljšao sastav crevne flore, a takođe im se smanjio obim struka.

Treća grupa koja je jela čokoladu prije spavanja, takođe je osjetila boljitak. Žene iz ove grupe su povećale fizičku aktivnost sljedećeg dana u prosjeku za 6,9 odsto, a imale su i manju potrebu za slatkim.

Glavni zaključak do kojeg su naučnici došli tokom ovog eksperimenta jeste da žene koje su svakodnevno jele 100 grama čokolade, nisu se ugojile.

Rezultati ovog eksperimenta pobili su mit o tome da čokolada goji, i da je treba izbjegavati ukoliko želite da smršate, piše Magazin Novosti.

(Srpskainfo)