BANJA LUKA, 13. maja – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je juče da bi posebna sjednica najviše zakonodavne institucije o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj trebalo da bude održana naredne sedmice, s obzirom na to da su ublažene mjere koje se odnose na borbu protiv virusa korona.

“Očekujem da u ovoj sedmici Vlada usvoji prijedlog za ukidanje vanrednog stanja kako bi posebna skupštinska sjednica bila održana naredne sedmice. Važno je da privreda radi, a i zbog ostalih postojećih okolnosti vrijeme je da vanredno stanje bude ukinuto”, rekao je Čubrilović u intervjuu Srni.

On je istakao da će sutra biti održan konsultativni sastanak Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske na kome će biti riječi o uslovima za održavanje predstojeće posebne skupštinske sjednice.

“Imamo skupštinsku salu koja nema prirodno provjetravanje i u kojoj treba da boravi više od 100 ljudi, a o svemu smo konsultovali i stručnjake. Nadam se da ćemo postići saglasnost u kojim uslovima, kada i gdje će biti održana posebna sjednica Narodne skupštine o ukidanju vanrednog stanja”, dodao je Čubrilović.

Govoreći o kritikama i pitanjima opozicije zašto nema sjednica Narodne skupštine, Čubrilović je rekao da opozicija u demokratskom društvu ima pravo da kritikuje, ali da činjenice ne smiju biti pogrešno tumačene.

“Narodna skupština radi, samo ne zasijeda u plenumu. Najviša zakonodavna institucija nije skrajnuta niti je minimziran njen rad time što su predsjednik Republike i Krizni štab preuzeli određene nadležnosti”, istakao je Čubrilović i podsjetio da je Narodna skupština usvojila odluku o vanrednom stanju.

Ova činjenica, kategoričan je on, govori da je Narodna skupština Republike Srpske donijela značajnu odluku i da nije bilo zloupotrebe u vrijeme vanrednog stanja kada su usvajane odluke sa zakonskom snagom.

“U ovom vremenu nije bilo kršenja zakona i Ustava Republike Srpske i sve što je urađeno je bilo u skladu sa najvišim pravnim aktom i zakonima. Poslanici su radili na terenu, pomagali građanima i bili članovi kriznih štabova što je značajno”, podsjetio je Čubrilović.

On je ponovio da je radi efikasnosti institucija bilo neophodno da bude uvedeno vanredno stanje u Srpskoj, čiji je cilj brže usvajanje važnih odluka.

“Ne bi bilo dobro da smo zasijedali i na taj način dobili novi klaster, odnosno zaražene virusom korona. Većina zemalja je radila kao i mi i zato se ne može reći da smo načinili pogrešan korak, a rezultati koje smo postigli su zadovoljavajući”, rekao je Čubrilović.

Komentarišući tvrdnje da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upravlja institucijama u Srpskoj, pa i Narodnom skupštinom, Čubrilović je ocijenio da to nije tačno i da je riječ o izvrtanju teza.

“Dodik je predsjednik najjače političke partije, pa samim tim i najbrojnijeg Kluba poslanika u Narodnoj skupštini. Zbog toga presudno može da utiče na odluke i politiku, ali zar to nije dokaz demokratskog pristupa u društvu”, rekao je Čubrilović.

On je naglasio da će Narodna skupština, nakon predstojeće posebne sjednice, nastaviti redovan rad i da će biti ispoštovan zakonodavni dio rada.

“Da li ćemo do kraja ove godine obraditi sve tematske cjeline zavisi od broja radnih dana i efikasnosti rada. Ako ne budemo gubili vrijeme u jalovim diskusijama, sve možemo uraditi”, smatra Čubrilović.

Prema njegovim riječima, veoma brzo će biti zakazana redovna sjednica i važno je da budu stvoreni uslovi za održavanje sjednica.

On je napomenuo da će na prvoj redovnoj sjednici biti razmatran Program rada Narodne skupštine skupštine i zakonska rješenja koje je Vlada uputila.

“Kada je riječ o izmjenama Poslovnika o radu Narodne skupštine, materijal bi trebalo da bude spreman za prvu redovnu sjednicu. Zakonodavni odbor čini napor da bude postignut što veći stepen saglasnosti vladajuće većine i pozicije. Cilj izmjena jeste efikasniji rad i da što manje gubimo vrijeme u jalovim raspravama”, rekao je Čubrilović.

Prema njegovom mišljenju, u vremenu vanrednog stanja nije bilo dobro što su se pojedini funkcioneri neodgovorno ponašali.

“Riječ je o ljudima koji su javne ličnosti i treba da obrate posebnu pažnju u ovakvom vremenu. Vjerujem da su svjesni svoje odgovornosti i da su spremni da snose posljedice”, naveo je Čubrilović.

Osvrćući se na najavljeno služenje mise u Sarajevu za žrtve Blajburga, Čubrilović je rekao da je tako nešto nedopustivo.

“Iako je riječ o crkvenom obredu, ne može se reći da politika nije prisutna. Nabolji stav o ovome iznio je njegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom”, zaključio je Čubrilović.

(Srna)