Zamislite da već dugo živite sa dijabetesom, a da to ni ne znate. Obratite pažnju na ovaj atipični simptom bolesti – možda će vas konačno natjerati da zakažete pregled kod ljekara…

Najčešći simptomi dijabetes melitusa su abnormalna žeđ i suvoća usta, brz gubitak težine i osjećaj stalnog umora bez razloga. Međutim, ponekad se endokrina bolest manifestuje potpuno atipičnim simptomima, koje je takođe vrlo lako propustiti.

Jutarnji simptom dijabetesa

Na primjer, jedan od znakova bolesti može se vidjeti samo ujutru. Mnogi to ne shvataju za nešto ozbiljno, ali ovako vas tijelo bukvalno moli za pomoć. Govorimo o poteškoćama sa savijanjem jednog ili dva prsta na ruci, a ponekad se može činiti da su potpuno zamrznuti.

Ova karakteristika se može primjetiti odmah nakon buđenja. Zbog toga ljudi najčešće misle da tokom spavanja samo polože ruke i zažmire na problem.

Ako ste ovo iskusili ujutru nekoliko puta, zaista je prerano za paniku. Međutim, ako prsti odbijaju da se savijaju duže vrijeme, ne treba oklijevati – zakažite pregled kod endokrinologa što je prije moguće, piše Magazin Novosti.

Zapamtite da je dijabetes opasan upravo zbog svojih komplikacija, koje se pravilnim liječenjem mogu u potpunosti izbjeći. U ovom slučaju, možete uzeti bolest pod svoju potpunu kontrolu i nastaviti da živite normalan život.

(Srpskainfo)