autobus

BANJA LUKA, 0. februara – Mještani naselja Kola i Rekavice, sve češće se žale na nedovoljan broj autobuskih linija, koje su posebno u večernjem terminu rijetke.

Kako kažu mještani, jedan od primjera je večernja linija, poslije linije u 19:25 časova, ni jedan polazak nema iz grada do 22:20 časova pa su putnici koji rade do 20 časova prinuđeni da čekaju po sat i po vremena autobus.

“Ovo je samo jedna linija, ali stvarno je van svake pameti da naselje sa tolikim brojem mještana nema barem na svakih sat vremena autobuse”, smatra Branka G.

Sluha za ovaj problem, ima odbornik u Skupštini grada, Boran Bosančić, koji kaže da će u narednom periodu predati inicijativu gradskom parlamentu da ovaj problem riješi.

“Moja namjera je da podstaknem nadležne da povećaju broj autobuskih linija na relacijama koje imaju dosta putnika. Na primjer linija koja ide do naselja Kola ima dovoljan broj putnika i mislim da se treba uzeti u razmatranje da se uvedu eksperimentalne linije na svakih pola sata kako bi se vidjelo da li postoji opravdanost za češće linije”, smatra Bosančić.

Dodaje da, ako ne bi bilo tako da se pokaže opravdanost za linije na svakih pola sata, prevoznik svakako mora da poveća broj polazaka jer broj trenutnih linija na toj relaciji nije dovoljan, posebno na cijenu karte.

“Vjerujem da će u narednom periodu, biti dovoljno prostora da se nađu određena sredstva za subvencionisanje autobuskih karata kako bi se generalno smanjila cijena karata, a povećao broj linija. Na taj način bi javni prevoz bio isplativiji. Trenutno su cijene karata visoke za broj linija posebno kada je u pitanju prigradski prevoz, ali i gradskih”, objasnio je Bosančić.

Prema njegovim riječima,jedan od razloga velikih gužvi u gradu jeste visoka cijena mjesečnih karata i neredovne autobuske linije.

“Gradska uprava pokazuje veliko razumijevanje za ove probleme tako da nam ostaje da i prevoznici shvate potrebu građana i da, se dođe do zajedničkog rješenja”, kaze Bosančić.

On dodaje da je problem što linija koja ide do Kola, ne ide do Samara u 22:20 časova, a ovaj problem je i sam nedavno na akutelnom času Skupštine grada predstavio preko odborničkog pitanja.

“Jer nekoliko putnika tako kasno pješači po pet kilometara, što predstavlja i pitanje bezbjednosti građana”, smatra Bosančić.

(Banjaluka.com)