rekreacija

BANJA LUKA, 21. septembra – Pješačenje na Banj brdo i biciklijada pod nazivom “Dva su točka dovoljna”, završni su događaji Evropske sedmice mobilnosti, koji će biti održani za vikend.

Pješačenje na Banj brdo i piknik za sve učesnike, biće organizovani danas, a zborno mjesto je u podnožju Banj brda, kod rampe.

Svi učesnici moći će dobiti korisne savjete u vezi sa pješačenjem i njegovim uticajem na zdravlje od stručnjaka sa Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport.

-Svi sugrađni su pozvani i mogu doći da zajedno pješačimo do našeg omiljenog izletišta. Taj dan panoramski mini bus, koji je od ove sezone prilagođen osobama sa invaliditetom, majkama sa kolicima i malim bebama, voziće besplatno na omiljeno izletište Banjalučana. Tako da nam se mogu pridružiti svi zainteresovani građani – rekli su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Takođe, poziv su uputili i biciklistima da u nedjelju, dođu na parking kod Muzeja savremene umjetnosti RS i učestvuju u biciklijadi, koju Grad organizuje u saradnji sa Centrom za životnu sredinu i Udruženjem “Banjalučka kritična masa”. Prijave su od 11 do 12 časova, kada stratuje biciklijada banjalučkim ulicama.

Ujedno, nedjelja je i završni dan ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti kada se obilježava “Dan bez automobila”. Za taj dan, planirano je više događaja u centralnoj gradskoj zoni, koja će biti zatvorena za saobraćaj od 11 do 14 časova. Uz biciklijadu, Grad će, tog dana, i svim registrovanim članovima “Bajk šering” sistema obezbjediti od 11 do 14 časova besplatno korištenje bicikla.

Od 2002. godine Evropska sedmica mobilnosti traži način da utiče na pitanja mobilnosti i urbanog transporta, kao i da poboljša javno zdravlje ljudi i kvalitet života. Kampanja učesnicima daje mogućnost da istraže ulogu gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim riješenjima pri suočavanju sa urbanim izazovima kao što je zagađenje vazduha.

U ovogodišnjoj akciji, učestvuje više od 2.800 gradova iz 48 zemalja.

(Srpskainfo)