BANJALUKA, 06. maja – Srpska pravoslavna crkva danas obilježava praznik svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku vjeru

Sveti Đorđe (275-303), čiji je praznik u narodu poznat kao Đurđevdan i jedna od najčešćih slava pravoslavnih Srba, istorijska je ličnost i živio je u vrijeme cara Dioklecijana (284-305), velikog progonitelja pristalica, tada nepriznate, hrisćanske vjere.

Ovaj slavni svetitelj rodio se u kući bogatih i časnih roditelja u Kapadokiji. Kada mu je otac postradao kao hrišćanin, majka se preselila u Palestinu gde je dječak odrastao.

Georgije je već u dvadesetoj godini došao do čina tribuna u službi cara Dioklecijana koji je u njega polagao velike nade.

Mladi tribun, kako kaže istorijsko predanje hrišćanske crkve, odvažno je stupio pred cara i saopštio mu da je hrišćanin, čime je započelo njegovo stradanje za vjeru.

Car Dioklecijan, jedan od rimskih tetrarha, osudio je Georgija na okove, tamnicu i strašna mučenja koja nisu promjenila njegova ubjeđenja. Pogubljen je 303. godine, ali, kako kaže predanje Crkve, “to nije kraj njegovim javljanjima i čudima”.

Pod njegovim uticajem “mnogi su primili vjeru Hristovu, a među njima i careva žena Aleksandra. Car je osudio na smrt odsjecenjem glave i Đorđa i svoju ženu Aleksandru, koja je izdahnula na stratištu prije pogubljenja.

Sveti Đorđe se na srednjevekovnim pravoslavnim freskama slika u odeždi ratnika, sa mačem i krstastim kopljem koji je simbol hrišćanstva, a nekad i u dvorskoj odeždi.

Na pravoslavnim ikonama slika se sveti Georgije na bijelom konju, kako krstastim kopljem ubija aždaju koja je simbol – nemani paganstva. Djevojka sa carskom krunom u pozadini kompozicije, koju spasava, predstavlja simbol hrišćanske vjere za koju se bori sveti Đorđe.

U srednjevekovnim pravoslavnim hramovima i manastirima on je u redu sa svetim ratnicima, borcima za hrišćanstvo, koje predvodi sveti arhangel Mihajlo, predstavnik sila dobra i čistote novozavjetne vjere.

Đurđevdan je obilježen crvenim slovom u kalendaru SPC kao zapovjedni praznik i slavi se uvijek 6. maja.

Jedan je od najviše slavljenih praznika kod Srba, a kićenje kapija i ulaznih vrata vjenčićima od poljskog cveća samo je jedna od svetkovina kojih je više nego na bilo koji drugi proljećni praznik.

Đurđevdan obiluje svetkovinama i obredima iz drevnih, prethrišćanskih vremena pogotovo u stočarskim predjelima. U tim krajevima su i do danas sačuvani običaji koji svjedoče o svetkovini opšteg buđenja u prirodi – ritualno kupanje, đurđevdanski uranci kraj kladenaca ili česama kao prirodnih svetilišta, djevojačko pletenje vijenaca …

Đurđevdan se uzima i kao završetak zimske i početak ljetnje polovine godine, a poznato je i da je Đurđevdanak hajdučki sastanak, a Mitrovdanak hajdučki rastanak.