Ubijeni monah Stefan biće danas sahranjen u manastiru Glogovac, gdje će prethodno biti služena zaupokojena liturgija, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkop bihaćko-petrovačkog Sergija.

Početak je zakazan za 9.30 časova, a sveštenstvo koje namjerava da učestvuje u ovom liturgijskom molitvenom, ali i tužnom skupu, treba da ponese bijele odežde, rečeno je iz manastirske uprave.

U saopštenju je navedeno da, zbog složene epidemiološke situacije i tragičnosti događaja koji je potresao javnost, poslije molitvenog sabiranja oko odra monaha Stefana neće biti zadržavanja u manastiru Glogovac.

Ubijeni monah manastira Glogovac Stefan bio je tih, povučen i miran brat u kojem se krila širokgruda duša puna ljubavi prema svakom čovjeku, saopšeno je ranije iz Eparhije bihaćko-petrovačke.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije uputio je iskreno saučešće sestri počivšeg monaha Miri i svim njegovim srodnicima.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović uputio je telegram saučešća episkopu Sergiju povodom ubistva monaha Stefana, te izrazio očekivanje da će organi gonjenja brzo ući u trag počiniocu ovog nedjela i izvesti ga pred lice pravde.

– Njegov iznenadni odlazak svakako je veliki gubitak za mnogostradalnu i od rata još neoporavljenu eparhiju, ali kao utjeha ostaje čvrsto uvjerenje i nada da će ga Gospod u svom Carstvu nebeskom pribrojiti nepreglednom redu mučenika, postradalih za Hrista i vjeru pravoslavnu – poručio je Davidović.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić najoštrije je osudio brutalno ubistvo monaha Stefana, te izrazio nadu da će počinilac uskoro biti pronađen i kažnjen.

Monah Stefan, kojem je svjetovno ime bilo Miodrag Ačić, zamonašio se 2007. godine u manastiru Ilinje. U Eparhiji bihaćko-petrovačkoj monah Stefan je od 2012. godine kada biva pridružen bratstvu manastira Glogovac.

Otac Stefan, dugogodišnji monah manastira Glogovac u mjestu Babići, opština Šipovo, ubijen je u ponedjeljak, 7. decembra, u večernjim časovima.

Iz banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva saopšteno je da je lice čiji su inicijali D.Š. iz Banjaluke, prema do sada prikupljenim dokazima i obavještenjima, nožem ubilo monaha Stefana (62) u manastiru Glogovac.

(Srpskainfo)