Blaženopočivši patrijarh srpski Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Udevet časova u Hramu Svetog Save počela je zaupokojena povodom upokojenja patrijarha Irineja. Liturgijom načalstvuje mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje više arhijereja i sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve i gostiju iz drugih pomjesnih Pravoslavnih crkava.

Tijelo blaženopočivšeg patrijarha Irineja juče je bilo izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu tokom liturgije povodom slave ovog hrama – Aranđelovdana. Nakon toga, tijelo blaženopočivšeg patrijarha prenijeto je u Hram Svetog Save na Vračaru, gdje su vjernici imali priliku da se oproste od poglavara SPC.

Liturgija se služi, u centralnom dijelu hrama, gdje će biti izloženo tijelo patrijarha Irineja, i služi je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besjediti episkop bački Irinej.

Poslije opijela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i starješina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavijestio je sveštenstvo, monaštvo i vjernike da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mjera, koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi.

Sinod je donio odluku da patrijaraške dužnosti preuzima Sinod, kojim će do izbora novog patrijarha predsjedavati Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sinod je izabrao episkopa šumadijskog Jovana.

Patrijarh Irinej upokojio se u petak, 20. novembra, u Beogradu od posljedica virusa korona.

Zbog upokojenja patrijarha srpskog u Srbiji i Republici Srpskoj od petka, 20. novembra, proglašena je trodnevna žalost.

(Srpskainfo)