Sveta tri jerarha

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas proslavlja praznik Sveta tri Jerarha, koji se praznuje zajednički u slavu svetitelja Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana ZlatoustogPraznik je nastao u 11. vijeku za vrijeme vizantijskog cara Aleksija Komnina, nakon što je rasprava o tome ko je od ova tri svetitelja najveći, koja je prijetila ozbiljnoj podjeli u narodu i Crkvi.

Spor je bio riješen u korist Crkve tako što su se ova tri svetitelja javila evhaitskom episkopu Jovanu rekavši mu: “Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa u nama nema protivrječno, niti ima među nama prvog ni drugog”.

Svetitelji još posavjetovaše episkopa Jovana da im on napiše zajedničku službu i odredi jedan zajednički dan praznika.

Sveta tri Jerarha su kod Srba slave bogoslovskih fakulteta i akademija, osim beogradskog, koji slavi Svetog Savu, a u Grčkoj je ovo nacionalni i školski praznik.

Vjerovanje kaže da danas treba pogledati odakle vjetar duva, jer je pomenuti svetac zaštitnik ljudi i životinja od mraza, hladnih i “zlih” vjetrova.

Po tome kakvi vjetrovi duvaju ovog dana, prognozira se kakvo će vrijeme u toku godine biti.

Ukoliko duva s juga, godina će biti dobra i bogata, “sjeverac” donosi lošu godinu s hladnim vremenom.

Istočni vjetar donosi nestašice, a zapadni blagodet, bar što se tiče ribe i mlijeka. I ako vjetra nema – dobro je, čeka nas vesela i bogata godina.

(Srpskainfo)