Nije nikakvo čudo da se Srbi nađu u Ginisovoj knjizi rekorda, a Davor Ćajić iz Ljiga oborio je Ginisov rekord u jednoj od najtežih sportskih disciplina, u broju urađenih vojničkih sklekova održavajući se na jednoj ruci i jednoj nozi.

Možda ni to ne bi bilo nikakvo čudo, da ovaj super-momak nije rođen bez lijeve šake i time srušio sve predrasude i pokazao cijeloj Srbiji da je i nemoguće zapravo moguće.

– Kad završim jutarnji trening sa trčanjem, dolazim u moju sobu, gdje sam svakodnevno vježbao pomoću nekih sprava koje su pomagale da se dijelovi tela razvaju normalno da kasnije ne bih imao zdravstvenih problema, bol u leđima i krivu kičmu, jer mi nedostaje nekih 60 centimetara lijeve ruke. Počeo sam da vježbam obične, zatim vojničke sklekove koji su najteži. Oslanjajući se na jednu nogu i jednu ruku i odabiranjem idealnog položaja, počinjem zagrijavanje, a samim tim i uvježbavanje – kazao je Davor.

Ginisova komisija koja je stigla direktno iz NJemačke nije imala dilemu, da nakon urađena 54 skleka u minuti Davora proglasi “ginisovcem”, i uvjeri mladog Ljižanina da se njegov trud isplatio.

– I pred publikom i pred komisijom imao sam ogromnu tremu jer sam se godina unazad spremao i puno mi je značio. Svi moji prijatelji koji su mi davali podršku u mojoj namjeri i savjetovali da kada se budem takmičio sklekove da ne broj. Ne znajući koliko sam uradio, kasnije su mi rekli da sam uspio stignem da u šezdeset sekundi uradim 54 skleka što je za mene bio ogroman uspjeh. Komisija je moj rezultat proslijedila u London, gdje su potvrdili da sam oborio Ginisov rekord – priča Davor.

Do svog zacrtanog cilja stigao je nevjerotnom upornošću, verom u sebe i iscrpnim treninzima, vjerovali ili ne u svojoj spavaćoj sobi, i upravo iz nje kreće u nove pohode ka obaranju njovog rekorda to je je da svoje ime upiše još jednom svoje ime u disciplini 150 sklekova na jednom šaci za tri minuta.

(Srpskainfo)