BANJALUKA, 17. februara – Debeljaci su dobili ime po jednoj porodici, Vrbanja zbog rijeke Vrbanje, a Ada je prije bila dio naselja Rebrovac.

Slavko Podgorelac, književnik i novinar, kao i autor radio-emisije “Medaljoni u vremenu”, kaže da su Debeljaci dobili ime zahvaljujući porodici Debeljaković.

“Glava jedne porodice bio je Mile Debeljaković, i u njoj se nalazilo šest odraslih članova i osmoro djece, a na čelu druge je bio Stjepan Debeljaković i imala je tri odrasla člana i dvoje djece.

U zajednici na čijem se čelu nalazio Mile Debeljaković bilo je čak trinaest odraslih članova i sedmoro djece, dok je u onoj Stjepana Debeljakovića bilo pet odraslih i troje djece. Tih godina se prezime Debeljaković ne navodi ni u jednoj drugoj župi u Bosni i Hercegovini, što znači da oni izvorno pripadaju Matoševcima i da se nisu u Matoševce odnekud doselili, a prezime je kasnije poprimilo oblik Debeljak i proširilo se po drugim mjestima, uglavnom oko Banjaluke”, kazao je Podgorelac, objavile su Nezavisne novine.

Vaso Drašković, predsjednik MZ Debeljaci, kaže da su Debeljaci pomalo zaboravljeno naselje.

“Nemamo trotoar, dobar asfalt, dom kulture i nekako smo zaboravljeni od strane Gradske uprave. Iskreno se nadam da će povesti više računa o nama i ovo naselje prilagoditi modernom načinu života, kako bi mještani ostali tu i bili zadovoljni”, naglasio je Drašković.

Inače, u Debeljacima su prije rata u BiH većinsko stanovništvo činili Hrvati.

Vrbanja je dobila ime po rijeci Vrbanji, koja prolazi kroz ovu mjesnu zajednicu.

“Vrbanja je u prethodnih deset godina dosta postigla, postala je gradsko naselje koje je puno uređenije. Potrebno je još da nam bude urađena kanalizacija i da se izabere tender za izvođača”, istakao je Bogdan Marjanović, predsjednik MZ Vrbanja.

On dodaje da je Vrbanja u posljednje vrijeme dospjela u javnost zbog nedostatka infrastrukture u Zelenom viru.

“Nažalost, u žiži interesovanja smo zbog nedostatka trotoara, semafora i osnovne infrastrukture, zbog koje je nedavno nastradao desetogodišnji dječak, koji je i dalje u komi. Obećali su nam da će postaviti znakove upozorenja i semafore da se jasno vidi koliko vozite, a koliko je dozvoljena brzina. Postaviće i pješački prelaz, rasvjetu i osvijetliti svako autobusko stajalište”, istakao je Marjanović.

Naselje Ada je nekad bilo čuveno ostrvo u ovom kraju, koje je služilo ribarima da pecaju, ali ime je dobilo nakon rata.

“Naselje je dobilo ovo ime pošto se Rebrovac rasformirao na Adu i Starčevicu. Ada je naselje koje je poznato po roštiljanju, druženju, mladima, zabavi, ali svakako i po infrastrukturi koja nije u potpunosti prilagođena savremenim uslovima života. Imamo određenih problema, ali se nadam da će Gradska uprava to riješiti u što kraćem roku, kako bi mogli da imamo što bolje uslove za život”, rekao je Vito Pejaković, predsjednik MZ Ada.

On naglašava da imaju problem sa vodom za piće i kanalizacijom.

“Nadam se da ćemo i to moći uskoro da riješimo. Imamo igralište na kojem treba da bude izgrađena osnovna škola, ali i obdanište. Imamo i ambulantu, ali ona nije kompletna pa se ljudi sve više liječe u Vrbanji ili Obilićevu”, naglasio je Pejaković.

Narednog ponedjeljka pročitajte priče o novim naseljima.