kumanovo

BANJA LUKA, 11. novembra – Povodom 11. novembra, koji se u Kumanovu obilježava kao Dan opštine, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić posjetio je taj bratski grad, sa kojim Banjaluka ostvaruje saradnju još od 2012. godine.

Tada je formalizovan Memorandum o saradnji između Banjaluke i Kumanova, a ove godine je prijateljstvo krunisano i potpisivanjem sporazuma o bratimljenju dva grada u Banjaluci.

– Već sedam godina se redovno posjećujemo i razmjenjujemo iskustava u oblastima kulture, ekonomije i međunarodne saradnje. Posjeta Kumanovu povodom Dana opštine je još jedna prilika da učvrstimo naše bratske veze i razgovaramo o mogućnostima za realizaciju zajedničkih projekata. Saradnja između gradova sve više dobija na značaju, jer pomaže u prevazilaženju granica – rekao je predsjednik Skupštine grada, Zoran Talić.

Bratske veze posebno su došle do izražaja tokom poplava u Banjaluci 2014. godine, kao i u vanrednoj situaciji u Kumanovu 2015. godine – kada su dva grada upućivali nesebičnu pomoć jedan drugom.

– Posljednjih sedam-osam godina naši gradovi sarađuju intenzivno na svim poljima, počevši od kulture, umjetnosti do sportskih aktivnosti i privrede. Ono što je najbitnije, bili smo jedni uz druge u najtežim momentima, i to kada je Banjaluka 2014. godine imala probleme sa poplavama, ali isto tako i 2015. godine kada je naš grad imao nemile događaje, prva je Banjaluka pomogla i to jako cijenimo – naglasio je Maksim Dimitrievski, gradonačelnik Kumanova.

Ovogodišnja svečanost u Kumanovu u znaku je 500. godišnjice od osnivanja grada i 75. godišnjice oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

U delegaciji Grada Banjaluke je i načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac.

(Srpskainfo)