gradovi

Ovo je lista 10 gradova u kojima su se znamenitosti samo nizale jedna za drugom i sada ova mjesta čine odličnim za one koji žele da vide mnogo toga, a da ne moraju da provedu mnogo vremena u samom putu.

 Ukoliko imate svega nekoliko dana za putovanje, a želite da obiđete što je moguće više znamenitosti, treba da izaberete gradove koji su oduvijek predstavljali centre istorijskih zbivanja.

Pariz, Francuska

U glavnom gradu Francuske ima oko 5.800 atrakcija za turiste. Bilo da želite da krstarite Senom, obilazite neke od skoro 300 muzeja ili da se jednostavno divite Ajfelovom tornju, jednoj od najposjećenijih atrakcija svijeta, Pariz je tu da ispuni sve želje, šta god da spada u sferu vašeg interesovanja.

London, Engleska

Drugi na listi po broju znamenitosti je London koji ima mnogobrojne uređene parkove i muzeje, pa je nemoguće da sve obiđete jednim dolaskom. Ukoliko ipak želite da malo izađete iz grada, okolna mjesta Londona takođe imaju šta da ponude.

Barselona, Španija

Nešto više od 5.000 atrakcija, ili da budemo precizni- 5.079, pa ni ne čudi što Barselona ima toliko problema sa velikim brojem turista, jer se stalno vraćaju ovom gradu kako bi obišli ono najvažnije, a samo onih koji su došli kruzerima bilo je 4,4 miliona u 2018. godini.

Moskva, Rusija

Bilo da želite da obiđete Crveni trg ili Hram Vasilija Blaženog ili želite da vidite znamenitosti koje se pominju u dijelu vašeg omiljenog ruskog pisca, moći ćete jer je Moskva je postala sve dostupnija i privlačnija za turiste. Samo ljubitelji arhitekture mogu jednim krstarenjem rekom da vide štošta.

Prag, Češka

Prag je svakako jedan od najljepših gradova Evrope, a moguće je svrstati ga u gotovo svaki plan zbog odlične povezanosti vozom sa velikim gradovima, a cijene transporta su veoma povoljne. Ukoliko ste prvi put u Pragu Stari gradski trg, Karlov most, i astronomsk sat ne treba propuštati.

Istanbul, Turska

Ovaj “čuvar kapije Istoka i zapada” našao se na šestom mjestu kada je broj atrakcija za turiste u pitanju. U Istanbulu samo velnesa i spa centara ima oko 200, a muzeja više od 300. Arhitektura grada je raznolika, jer je bila “u rukama” Grka , Jevreja, Jermena…

Rim, Italija

Mnogi će se iznenaditi što se Rim nije našao među prvima na ovoj listi, ali Alpha travel insuranse je prebrojala da grad ima 3.563 atrakcije. Lako je zaljubiti se u “Vječni grad”, ali ne budite previše “navalentni” jer grad preduzima stroge mjere prema turistim akoji ne poštuju istoriju i pravila.

Madrid, Španija

Oko 700 od 3.491 natrakcija u Madridu se vezuje za noćni dešavanja i provod. Zato, prije nego što pođete na cjelonoćno igranje flamenka uz neko jako špansko vino, ne bi bilo loše da odremate u udobnosti smještaja. A ne zaboravite da ste u gradu u kom se nalazi muzej  Prado.

Amsterdam, Holandija

Amsterdam je odličan grad za kada obilazite mnogo mesta od jednom. U ovom gradu možete da doživite najbolje trenutke svog života, ali i najgore, sve zavisi od toga kakav ste turista i šta sve tražite. Iako se na pomen Amsterdama prvo pomisli na legalizovanu marihuanu i prostituciju, ovaj grad ima mnogo toga da ponudi.

Berlin, Njemačka

Na desetom mjestu, sa 3.475 atrakcija našao se Berlin. Ovo niko ne može jednom posjetom da obiđe, osim ukoliko se ne seli u grad. Ovo i jeste jedan od gradova kojem se ljudi uvek vraćaju, ali za prvi put ne preskočite Berlinski zid, spomenike posvećene Holokaustu ali i jedinstvene njemačke barove, savjetuje Travel pulse.

(Nezavisne)