market

Privredna komora RS dostavila je danas predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću inicijativu da se stavi van snage Uredbe o vraćanju cijena na prethodni nivo, kojom je propisana mjera neposredne kontrole cijena na području RS.

– Ovom Uredbom, koju je donijela Vlada Republike Srpske, za pojedine proizvode propisuje se vraćanje cijena na prethodni nivo koje su zatečene u prometu i važile 5. marta ove godine. Naime, na osnovu informacija koje smo dobili od trgovinskih preduzeća, a koja se bave maloprodajom prehrambenih proizvoda, zamrzavanje prodajne cijene na tom nivou prouzrokovaće nestašicu jednog dijela proizvoda u narednim danima. Broj takvih proizvoda će se povećavati ukoliko navedena Uredba ostane u primjeni – tvrde iz Privredne komore RS.

Kako ističu, razlog je to što su nabavne cijene za veliki broj proizvoda porasle u periodu od 5. marta do danas.

– Zbog toga, dobavljači ovih roba neće snabdijevati trgovinske lance ispod svoje nabavne cijene. Činjenica je da RS uvozi većinu prehrambenih proizvoda, kao i da domaći proizvođači uvoze repromaterijal za proizvodnju, te je u skladu sa navedenim neminovno očekivati da će se nabavne i proizvodne cijene za sve više artikala povećavati. To će za posljedicu imati da veliki broj artikala neće biti dostupan za nabavku u trgovinskim lancima, te da će se desiti ozbiljni poremećaji u ponudi prema krajnjim kupcima – poručuju privrednici.

Iz komore istovremeno predlažu izmjenu Uredbe o ograničenju marži u prometu robe tako da se dopuni član 2. Uredbe i proširi lista proizvoda na koje se ona primjenjuje sa proizvodima koji su obuhvaćeni Uredbom o vraćanju cijena na prethodni nivo, kao i da se obezbijedi stroga kontrola njene primjene.

– Zbog predupređenja eventualnih posljedica primjene Uredbe o vraćanju cijena na prethodni nivo neophodno je hitno preduzeti mjere za rješavanje ovog problema – zaključuje se u saopštenju Komore.

(Srpskainfo)