06-07.qxd

MUP Republike Srpske započeo je akciju otkrivanja, ali i sankcionisanja vozača funkcionera širom RS koji prilikom vožnje koriste svjetlosne uređaje, takozvane „treptače“, čija je upotreba zakonom zabranjena ukoliko ta vozila nemaju policijsku pratnju, otkriva portal banjaluka.net iz dobro obaviještenih izvora.

Prema našim saznanjima, već je otkriveno nekoliko vozila u vlasništvu Vlade RS i institucija na nivou BiH koji nelegalno koriste “treptače” i na taj način krše i zloupotrebljavaju Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, samo da bi brže stigli do odredišta i da bi bili „bitniji“ u saobraćaju, a što je izazivalo bijes i animozitet kod građana, čemu je ovom odlučnom akcijom policije RS očigledno došao kraj.

Naime, na putevima širom RS i BiH već godinama je bila primjetna pojava da vozači velikog broja državnih i entitetskih funkcionera, te lidera nekih nevladinih organizacija prilikom vožnje na službenim vozilima i dalje koriste “treptače”, iako nemaju, po zakonu obaveznu pratnju policije ili Vojne policije. Ova apsurdna situacija godinama je prolazila nekažnjeno kod pripadnika policijskih agencija u BiH. Međutim, policija RS predvođena ministrom Draganom Lukačem odlučna je da ovoj pojavi stane u kraj pa je pokrenula opsežnu akciju sankcionisanja takvih vozača, sa ciljem da se svi na putevima koji nemaju policijsku pratnju dovedu u ravnopravan položaj.

Neki od vozača i funkcionera su bili toliko drski da su se oglušili i na upozorenje MUP-a RS od prije nekoliko mjeseci, kada su upozoreni na kršenje zakona i kada je od onih koji nelegalno koriste te svjetlosne uređaje zatraženo da ih uklone sa auta.

Pošto neki nisu uklonili treptače, policija RS je započela sa akcijom. Tako je, prema našim saznanjima od novembra prošle godine samo na području grada Banjaluka uočeno sedam vozila na kojem se ispod prednje šajbe nalaze uređaji za davanje svjetlosnih znakova ili “treptači”.

“Provjerama je utvrđeno da se radi o vozilima “Škoda superb”, crne boje u vlasništvu Vlade RS, zatim “Škoda oktavija” crne boje u vlasništvu Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, “Volkswagen Passat” crne boje u vlasništvu Civilne zaštite RS, ali I “Škoda superb” crne boje koja je u vlasništvu Ministarstva trgovine i turizma RS”, otkriva izvor portala “Banjaluka.net”. On dodaje da su treptači uočeni i na vozilu “Volkswagen Passat” crne boje u vlasništvu Parlamentarne skupštine BiH, zatim na autu “Volkswagen Passat” smeđe boje u vlasništvu Ministarstva saobraćaja i veza RS. “Treptači” su uočeni i na vozilu “Mercedes benz” crne boje koje je u vlasništvu Vojina Mitrovića, ministra transporta i komunikacija BiH, koje izrađuje i predlaže Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja BiH, a kojim je propisano da je upotreba “treptača” na vozilima bez policijske pratnje strogo zabranjena.

Šta kaže zakon?

Da budemo potpuno precizni, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH, u članu 126 stoji da “vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila, kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove, imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima ovlaštenog lica, i na njih se ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine, zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila i zabrani presijecanja kolone pješaka, pod uslovom da ne ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Vozila policije i sudske policije, zatvorske policije – straže, vojna vozila i vozila Granične policije Bosne i Hercegovine, kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove, imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila iz prethodnog stava, vozila pod pratnjom i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima ovlaštenog lica, i na njih se ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine, zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila i zabrani presijecanja kolone pješaka, pod uslovom da ne ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Uređaji za davanje posebnih svjetlosnih i zvučnih znakova ne smiju se ugrađivati osim na vozila iz prethodna dva stava koja su gore navedena.

“Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 8.000 KM kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako naredi ili dozvoli da se na njegovo vozilo ugrade uređaji za davanje posebnih znakova, ili da se takvo vozilo upotrebljava u saobraćaju na putu protivno odredbama člana 126.”, stoji u zakonu.

(banjaluka.net)