gradiliste

BANJA LUKA, 22. oktobra – Odjednom je nešto palo pored mene i na prvi mah sam pomislio da je greda, priča za “Nezavisne” radnik na izgradnji buduće zgrade mjesne zajednice i policijske stanice na Laušu u Banjaluci, gdje je danas, u padu sa visine od oko 10 metara, poginuo njegov radni kolega Milorad Ristić (60).

 “Vidio sam kako pada pošto sam bio na spratu ispod onog sa kojeg se on obrušio. Strašno, šta drugo da kažem. Milorad ima kćerku i dvoje unučadi. Velika je ovo tragedija”, rekao je Ristićev radni kolega, ne želeći da se predstavi.

Ostale radne kolege navele su da je Ristić pao sa najvišeg nivoa zgrade u izgradnji, te da mu nije bilo spasa.

“On se obrušio sa vrha zgrade, zakačio za ploču na nivou ispod, a zatim pao na zemlju. Jedan čovjek mu je ubrzo prišao, pokušao da mu izvuče jezik, ali nije se tu ništa moglo uraditi”, rekli su radnici.

Uviđaj je trajao više sati, a potresne scene posmatrali su brojni građani i radne kolege stradalog radnika, čije je tijelo bilo pokriveno plahtom, a zatim ga je odvezlo vozilo “Gradskog groblja”.

U preduzeću “Progres-gradnja”, gdje je Ristić bio zaposlen, rekli su nam da je on radio kod njih 14 godina.

“Riječ je o jako vrijednom radniku. Ne znamo šta je uzrok nesreće dok se ne izvrši obdukcija. Radnik je bio obezbijeđen što se tiče zaštite na radu”, kazali su za “Nezavisne” iz preduzeća “Progres-gradnja”.

Da će obdukcija biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske potvrđuju i u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

“U Karađorđevoj ulici u utorak, oko 10.50, na gradilištu prilikom obavljanja građevinskih radova padom sa zgrade u izgradnji smrtno je nastradao radnik preduzeća ‘Progres-gradnja’ iz Banjaluke, Banjalučanin Milorad Ristić”, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Uviđaj je obavio dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Branko Bjelajac, zajedno sa policijom, uz prisustvo inspektora zaštite na radu i ljekara mrtvozornika.

“Dežurni tužilac je naložio da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere radi utvrđivanja svih okolnosti predmetnog događaja, a naložena je i obdukcija tijela smrtno nastradalog lica”, kažu iz Tužilaštva.

U proteklih devet mjeseci u Srpskoj je zabilježeno pet pogibija radnika na radnom mjestu, od čega tri u građevinarstvu, što svjedoči da je ova oblast i dalje jedna od najrizičnijih.

“Bilo je i 67 težih povreda, i to četiri u elektroprivredi, osam u građevinarstvu, 14 u šumarstvu i drvnoj industriji, jedna u tekstilnoj industriji i 40 u ostalim djelatnostima”, rekli su danas za “Nezavisne” u Inspektoratu RS.

U 2018. godini na radnom mjestu smrtno je stradalo 13 radnika, a bilo je i 79 težih povreda na radu.

“Kao najrizičnije djelatnosti izdvajaju se građevinarstvo, elektroprivreda te šumarstvo i drvna industrija, u kojima posmatrano po godinama postoji kontinuitet nastanka povreda na radu”, naveli su iz Inspektorata Srpske.

(Nezavisne)