telefon

Budimo iskreni, bez mobilnog telefona više ne možemo ni da živimo ni da radimo. Postao je naš neodvojivi dio, izvor informacicja i zabave, pa nam ne pada napamet da razmišljamo o tome koliko se prašine, bakterija, virusa i drugih mikroorganizama skuplja na njemu.

Primjetimo kada se zaprlja, ali o onom nevidljivom nismo razmišljali. Ne do sada!

Širenje korona virusa, pokazalo se da je s pravom ozloglašen, dovelo je do toga da ponovo učimo osnove higijene – kako se peru ruke, kako se pravilno kija i kašlje… Čak i kad dosade sva ta upozorenja, znamo da su za dobro svih nas, pa ih se i nesvjesno pridržavamo. Sve to bacilo je novo svjetlo i na telefone od kojih se ne odvajamo. Vrijeme je da povedite malo više računa i o njegovoj čistoći. Ne znači da ćete se zbog telefona razboljeti, ali čišćenje je najmanje što možete da uradite da se dodatno zaštitite.

Dr Radživ Fernando (Rajeev Fernando), stručnjak za zarazne bolesti u Southamptonu, Njujork, koji je nedavno boravio u Vuhanu, kineskoj provinciji iz koje je krenula epidemija koronavirusa, uz sve već poznate higijenske mjere preporučuje da i telefonu češće i brižljivije čistite.

Evo njegovih preporuka kako da to uradite i koja sredstva da koristite:

Koliko često treba da čistite telefon

Ako ga držite na sigurnom mjestu u torbi, a znate da ga koristite samo kada su vam čiste ruke, u redovnim okolnostima je dovoljno da ga očistite jednom nedjeljno. Međutim, s pojačanim higijenskim mjerama koje se preporučuju, nije zgoreg da to radite češće.

Kako da ga očistite i dezinfikujete, a da ga ne oštetite:

* prvo isključite mobilni telefon

* potom uzmite vlažne maramice za dezinfekciju koje ne sadrže izbjeljivač

* istisnite suvišnu vlagu iz maramice i nježno prelazite prvo preko ekrana, a potom i oboda i zadnje strane telefona

* ne pritiskajte snažno kako tečnost za dezinfekciju ne bi prodirala u pukotine

* kad završite čišćenje maramicu bacite u kantu za otpatke

* krpu od mikrofibera ili krpu bez vlakana nakvasite vodom, ocjedite je i još jednom prebrišite telefon

* na kraju suvom krpom od mikrofibera ili krpom bez vlakana sve ponovo obrišite i osušite.

U nedavno objavljenoj studiji Univerziteta u Arizoni, istraživači su uzeli kulture sa telefona 27 srednjoškolaca i pronašli više od 17.000 kopija gena bakterija na tim telefonima. Među njima je bilo i mikroba koji imaju potencijal da izazovu neko oboljenje, kao i obilje patogenih bakterija. Druge studije su na telefonima otkrile prilično intenzivne patogene poput streptokoka, MRSA i E. coli.

Važno je naglasiti da istraživači ne tvrde da ćete se nužno i razboljeti, ali savjetuju da pojačano brinete i o higijeni svojih telefona, piše Žena Blic.

(Srpskainfo)