Svijet je trebalo da posluša Svjetsku zdravstvenu organizaciju koja je još krajem januara oglasila uzbunu zbog korona virusa, rekao je direktor SZO, piše Index.hr.

On je istakao da međunarodne zdravstvene vlasti ne mogu prisiliti zemlje da sprovode njihove preporuke.

Premda su Sjedinjene Države oštro kritikovale SZO zbog spore reakcije na širenje epidemije korona virusa, njen glavni direktor Tedros Adanom Gebrejezus još je jednom stao u odbranu svog rada.

Odgovarajući na pitanje o politici popuštanja restrikcija koju zagovara brazilski predsednik Žair Bolsonaro u vrijeme dok Brazil još nije dosegnuo vrhunac pandemije, Tedros Adanom Gebrejezus je rekao da SZO “nema mandat da može prisiliti zemlje na sprovođenje preporuka”.

“Svijet je trebao pažljivije da sluša SZO, jer je svjetska kriza počela 30. januara” kada su izvan Kine bila 82 zaražena i nijedan umrli, rekao je glavni direktor UN-ove agencije na konferenciji za novinare u Ženevi.

“Cijelom svijetu smo preporučili da primeni globalni pristup na području javnog zdravstva. Rekli smo da treba identifikovati oboljele, testirati ih, izolovati i pronaći s kim su bili u dodiru. Zemlje koje su poslušale te preporuke u boljem su položaju. To je činjenica”, rekao je.

“Svaka zemlja je mogla uvesti sve te javnozdravstvene mjere. Mislim da to dovoljno jasno pokazuje koliko je važno slušati preporuke SZO”, istaknuo je.

Pandemija novog korona virusa pokosila je više od 206.000 ljudi u svetu otkad je u decembru izbila u Kini, pokazuju podaci agencije Frans pres na temelju službenih podataka.

Premda se Evropa s oprezom okreće popuštanju restrikcija, u Brazilu i u SAD-u sve su češći pozivi u tom smislu. No epidemija u tim dvjema zemljama nije u istoj fazi kao na Starom kontinentu.

SAD, gdje je prvi smrtni slučaj od korona virusa zabilježen krajem februara, daleko je najteže stradao u pandemiji, po broju zaraženih i po broju umrlih. Vašington, koji optužuje SZO da loše upravlja krizom korona virusa i da je kasno upozorio svijet na opasnost pandemije kako ne bi naljutio Peking, prestao je finansirati tu organizaciju.

Glavni direktor SZO, izložen kritici, u više navrata je branio svoj rad, odbivši prošle sedmice poziv na ostavku. U ponedjeljak je rekao da će “nastaviti davati preporuke utemeljene na nauci i na dokazima”.

“Na svakoj zemlji je hoće li ih primjenjivati”, zaključio je.

Dana 17. maja trebalo bi da počne zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine, tijela SZO koje donosi odluke, sastaje se svake godine i u čijem radu učestvuju sve zemlje članice.

(Nezavisne)