BANJALUKA, 17. juna – Pojedini Banjalučani žale se da im, kada traže informaciju o međugradskim i međunarodnim polascima sa autobuske stanice, dispečeri često nabroje samo neke od postojećih termina.

Tvrdnje putnika potvrdilo je i naše istraživanje, u okviru kojeg smo od domaćih auto-prevoznika tražili termine polazaka iz Banjaluke za Bijeljinu, a nakon toga pozvali autobusku stanicu i pitali ih da nam navedu sve predviđene polaske na tim relacijama.

Dok su nam iz “Bočac tursa” kazali da sa autobuske stanice za Bijeljinu njihovi autobusi polaze u 12, 13, 14, 15, 15.30, 21.15, 21.55, na autobuskoj stanici naveli su da toga dana za Bijeljinu autobusi idu samo u devet, 11.30, 19.50 i 23 časa.

“Mi smo već dugo upoznati sa tom činjenicom. Ko god sada da nazove stanicu i traži vrijeme polaska bilo koje linije, dobiće jedino satnicu polaska ‘Neobas’ vozila, a tek kada pita konkretno za određenog autoprevoznika, onda će mu možda reći”, kaže Slobodanka Marčeta, zamjenik direktora “Bočac tursa”. 

Dispečeri moraju davati informacije prema hronološkom redu vožnje, bez obzira na auto-prevoznika“

Sa njom se slaže i jedan prevoznik iz Kozarske Dubice, koji je želio da ostane anoniman.

“Zbog takvog ponašanja ljudi koji rade na stanici ja sam prestao da vozim i moraću svoju firmu da stavim pod stečaj. Kada neko pita za naše linije, njihov odgovor je obično bio da ne znaju. Imali smo liniju Banjaluka – Prijedor – Travnik, gdje su mi se putnici godinu dana žalili da su im na stanici govorili da ta linija ne postoji”, priča on.

Momčilo Sladoje, predsjednik Udruženja auto-prevoznika RS, navodi da je ovakva praksa protivzakonita, te da dispečeri moraju davati informacije prema hronološkom redu vožnje, bez obzira na auto-prevoznika, objavile su Nezavisne novine.

“U prošlosti je već bilo takvih slučajeva, koje smo rješavali izlaskom inspekcije koja je nadležna za ta pitanja i provjerom stanja na terenu. Inače, za ovakvo ponašanje je predviđena i novčana kazna”, kaže Sladoje.

Bojan Tešanović, direktor autobuske stanice, koja je u vlasništvu preduzeća “Neobas”, tvrdi da pritužbe građana i auto-prevoznika nisu tačne.

“Mi dajemo informacije za one polaske za koje imamo informaciju. Možda auto-prevoznici imaju neke polaske o kojima nisu nas obavijestili, pa samim tim i ne znamo za njih i ne možemo dati informaciju”, dodaje Tešanović.