BANJA LUKA, 20. januara – Nastava u drugom polugodištu školske 2020/2021. godine u većini osnovnih i srednjih škola u Srpskoj počinje sutra, u skladu sa školskim kalendarom.

Skoro sve škole organizovaće nastavu u školskim klupama, ali u pojedinim osnovnim i srednjim školama drugo polugodište će započeti izvođenjem nastave na daljinu. Kako su za Srpskainfo potvrdili iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, OŠ „Desanka Maksimović“ Stanari i OŠ „Ljutica Bogdan“ Kalinovik izvodiće nastavu na daljinu do okončanja radova na sanaciji objekata u okviru projekta „Energetska efikasnost“.

– Takođe, nastava na daljinu odvijaće se i u OŠ „Petar Mećava“ u Kostajnici dok se ne izvrši sanacija oštećenja objekta škole nastala u nedavnom zemljotresu. Iz istog razloga i do sanacije nastalih oštećenja, Osnovna škola „Nikola Tesla“ Derventa započeće izvođenje nastave u drugom polugodištu u prostorijama Srednjoškolskog centra Derventa- pojašnjavaju iz ministarstva.

Kada je riječ o srednjim školama, početak nastave u drugom polugodištu prolongiran je u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ Banjaluka za ponedjeljak, 25. januar, zbog zamjene stolarije na objektu škole.

– Sve ostale osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj od 21. januara nastavljaju sa izvođenjem nastave u školskim učionicama, a u slučaju potrebe područna odjeljenja ili centralne škole imaju mogućnost da, u saradnji sa Štabom za vanredne situacije na nivou lokalne samouprave, podnesu zahtjev za prelazak nastave na daljinu u određenom vremenskom periodu- navode iz ministarstva.

U svim osnovnim i srednjim školama u Srpskoj, poručuju, obezbijeđeni su svi higijensko-epidemološki uslovi, a cjelokupan nastavni proces biće organizovan prema utvrđenom Planu organizovanja rada u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

Plan organizovanja rada u školama u potpunosti je usklađen sa preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite te Instituta za javno zdravstvo RS, kao i sam način djelovanja i procedure u slučajevima eventulane pojave simptoma Kovi- 19 tokom boravka u školi kod učenika ili nastavnika.

(Srpskainfo)