Izmjene propisa o tehničkim uslovima koje vozila moraju da ispune da bi prošla tehnički pregled i produžila registraciju, donekle su umirila vozače jer su sve odredbe koje su mogle predstavljati problem, ili promijenjene ili odložene, kao što je Telegraf već pisao.

Dakle nema brige ni oko katalizatora ni oko ovalnosti kočnica kada poslije 5. jula počnu strože kontrole na tehničkim pregledima.

Izduvni gasovi će se mjeriti i izmjereni rezultati će uticati na ocjenu tehničke ispravnosti, ali to neće biti problem jer su naši kriterijumi prilično fleksibilni, pa neće moći da prođu samo oni koji imaju neku ozbiljnu neispravnost na izduvnom sistemu.

Međutim, nešto drugo je još više plašilo vlasnike starijih vozila sa dizel-motorima, a to je da im prilikom kontrole izduvnih gasova ne “crkne” motor. Razlog je propisani način mjerenja koji nalaže da se čak tri puta motor turira do maksimalnog broja obrtaja i da se rezultat računa kao prosjek sva tri mjerenja.

U praksi je već bilo slučajeva da je ovakvo postupanje izazvalo ozbiljne kvarove i da je riješenje uglavnom bila generalna popravka motora i to, o trošku vlasnika. Kontrolori su samo radili ono što predviđa propis i ne mogu biti odgovorni za to što se dogodilo, a sa druge strane je vlasnik koji je dovezao ispravan automobil na tehnički pregled gdje su mu pokvarili motor, prenosi Telegraf.

Srećom i ova odredba će biti promijenjena tako da više nećemo imati havarije prilikom kontrole tehničke ispravnosti starijih dizelaša.

Kada u Službenom glasniku ovih dana budu objavljene izmjene i dopune Pravilnika o podjeli motornih vozila i tehničkim uslovima, dimnost će se mjeriti pri 3.000 obrtaja, što automatski znači da će i izmjereni rezultati biti znatno bolji.

(Nezavisne)