BANJALUKA, 12. februara – Na dionici puta Banjaluka-Čelinac u banjalučkom naselju Zeleni Vir biće postavljena dodatna saobraćajna signalizacija koja bi trebalo da uspori saobraćaj na tom dijelu, dogovoreno je juče na sastanku predstavnika Gradske uprave, Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” i mještana tog naselja

Dodatna saobraćajna signalizacija na dijelu puta u naselju Zeleni Vir, gdje su mještani u prethodna dva dana protestovali zbog čestih saobraćajnih nezgoda, biće postavljena u narednih sedam dana i ona će, uz pojačano prisustvo policije, biti kratkoročna mjera.

U okviru dugoročnih mjera, u naredna četiri mjeseca izradom studije bezbjednosti saobraćaja na ovoj dionici puta, biće definisana sva opasna mjesta, način postavljanja saobraćajne signalizacije, pješačkih prelaza i stacionarnih kamera.

Načelnik gradskog Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i pitanja saobraćaja Zoran Novaković podsjetio je da je sporna dionica puta u nadležnosti “Puteva Republike Srpske”, ali da se nalazi na području grada, te da je na sastanku dogovoreno da se zajednički rješava problem čestih saobraćajnih udesa i da se poveća bezbjednost učesnika u saobraćaju.

On je novinarima rekao da će kratkoročne mjere biti realizovane u narednih sedam dana, dok će realizacija dugoročnih mjera biti praćena na sastancima svakih 15 dana.

“Saglasni smo da se ide u realizaciju dugoročnih mjera i mislim da će građani biti zadovoljni. Nažalost, čekalo se dugo, ali uspjeli smo ući u trajno rješavanje te saobraćajnice”, rekao je Novaković, objavila je SRNA..

On je dodao da će Gradska uprava, nakon projektne dokumentacije koju će izraditi “Putevi Republike Srpske” na osnovu koje će biti određena mjesta za postavljanje kamera, pješačkih prelaza, te autobuska stajališta, krenuti u realizaciju projekta javne rasvjete uz saobraćajnicu.

Izvršni direktor za tehničke poslove preduzeća “Putevi Republike Srpske” Miroslav Janković smatra da će dodatna saobraćajna signalizacija, uz pojačano prisustvo policije, dati rezultat.

“Za dugoročni niz mjera treba da ispoštujemo svu zakonsku proceduru i teško je govoriti o rokovima i kada će krenuti radovi”, rekao je Janković i dodao da je za kvalitetno rješavanje problema i realizaciju dugoročnih mjera realno potrebno četiri mjeseca.

Potpredsjednik Savjeta Mjesne zajednice Vrbanja Branko Milinković rekao je da je na sastanku postignut dogovor o adekvatnom rješavanju problema, a koje će dovesti do povećanja bezbjednosti pješaka na dionici puta Banjaluka–Čelinac u banjalučkom naselju Zeleni Vir.

On je istakao da će mirni protesti mještana biti obustavljeni i da je sljedeći sastanak u gradskoj upravi, na kojem bi trebalo da bude analizirn tok realizacije mjera, zakazan za 20. februar.

Mještani Zelenog Vira prethodnih dana protestovali su zbog čestih saobraćajnih nezgoda na dijelu magistralnog puta Banjaluka-Čelinac, gdje je prije nekoliko dana teško povrijeđen desetogodišnji dječak, ističući da će blokirati ovu saobraćajnicu ukoliko ne bude povećana bezbjednost pješaka.

Predstavnici Gradske uprave Banjaluka i preduzeća “Putevi Republike Srpske” juče su posjetili ovu dionicu puta.