BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je danas dodatna ulaganja u Aerodrom “Banjaluka” da bi bio povećan broj putnika i zaokružena investicija koja se odnosi na kargo saobraćaj.

 20190227175348_525074

Foto: Vladimir Stojaković

“Imamo ambiciju da broj putnika bude povećavan u kontinuitetu. Vjerujem da će biti nastavljena dobra saradnja sa kompanijom `Rajaner`, što bi značilo otvaranje i novih avio-linija, koje bi bile značajne za Srpsku i opštine koje gravitiraju Aerodromu `Banjaluka`”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Mahovljanima kod Banjaluke, nakon sastanka sa upravom preduzeća “Aerodromi Republike Srpske”.

Prema njenim riječima, sa završetkom mosta na rijeci Savi u Gradišci može se očekivati da će veliki broj putnika iz Hrvatske koristiti Aerodrom “Banjaluka”.

“Sve ovo mnogo znači za privredu i turizam. Prioritet nam je bio i da olakšamo dijaspori dolazak i vjerujem da ćemo završiti mnoge stvari koje smo počeli. Imamo ambiciju da se radi i na proširenju kapaciteta aerodromske zgrade koja mora imati dodatne sadržaje, što ćemo raditi u etapama. Predložila sam upravi preduzeća da sačini elaborat i opiše sve što je potrebno raditi, uključujući i infrastrukturu, jer mora biti riješeno i pitanje dolaska sa Mahovljanske petlje direktno do aerodroma”, kaže Cvijanovićeva.

Ona je navela da je namjera Srpske da bude povećan broj usluga, što znači mnogo privatne inicijative iz lokalnih zajednica.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Aerodromi Republike Srpske” Zoran Injac naglasio je da je Cvijanovićeva, dok je bila premijer Srpske, pružila podršku “Aerodromima Republike Srpske”, bez čega ne bi mogla početi realizacija značajnih projekata.

“Očekujemo nastavak podrške, a predočili smo kratkoročne u dugoročne planove. U ovoj godini imaćemo otvaranje linija za još neke destinacije o kojima smo već pričali. Aerodrom postaje centar zbivanja, a unapređenje infrastrukture i nabavka opreme će biti neophodni da bismo pokrili sve segmente poslovanja”, kaže Injac i dodaje da će biti rađeno na razvoju teretnog saobraćaja, za šta će biti završena izgradnja kargo objekta.

On je napomenuo da se moraju razvijati i sekundarni prihodi za razvoj infrastrukture Aerodroma “Banjaluka” i ponovio da će biti uspostavljeni letovi za Grčku i Tursku i da se razmišlja o letovima prema afričkim zemljama.

Načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović rekao je da je Cvijanovićeva jedna od najzaslužnijih za unapređenje rada Aerodroma “Banjaluka”.

“Nastojimo da, kao opština, pomognemo da aerodrom funkcioniše što bolje. To je od ogromnog značaja za razvoj privrede”, kaže Karapetrović.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić kaže da je izuzetno značajno za lokalne zajednice što će aerodrom biti dodatno unaprijeđen.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić podsjetio je da ovaj grad odlično sarađivao sa Vladom koju je predvodila Cvijanovićeva.

“Ona je uložila značajnu energiju u realizaciju projekata važnih za razvoj ovog aerodroma. To je značajno za Banjaluku koja je u proteklom periodu sa 600.000 KM podržala rad aerodroma, što će biti i u budućnosti”, rekao je Amidžić.

(https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Dodatna-ulaganja-u-Aerodrom-34Banjaluka34-s-ciljem-povecanja-broja-putnika/525074)