odlikovanja

BANJA LUKA, 09. januara – U Palati Republike Srpske održana je svečanost povodom dodjele odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Odlikovanja je uručila predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

– Ovo je prilika da se zahvalimo njima na svemu što su dali za Republiku Srpsku. Na ovaj način želimo da iskažemo poštovanje prema svojim građanima – istakla je Cvijanovićeva.

Odlikovanja:

ORDEN ZASTAVE REPUBLIKE SRPSKE SA ZLATNIM VIЈENCEM

Povodom obilježavanja devedeset godina od osnivanja, i doprinosa u razvoju kulturno – umjetničkog života, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja u afirmaciji Republike Srpske, predsjednica Srpske je odlikovala Narodno pozorište Republike Srpske.

ORDEN ZASTAVE REPUBLIKE SRPSKE SA ZLATNIM VIЈENCEM

Za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, predsjednica je odlikovala ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina.

ORDEN ZASTAVE REPUBLIKE SRPSKE SA SREBRNIM VIЈENCEM

​Za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, predsjednica je odlikovala generalnog konzula Republike Srbije u Banjaluci Vladimira Nikolića.

ORDEN ČASTI SA ZLATNIM ZRACIMA

Za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu i veliki doprinos u liječenju i pružanju zdravstvenih usluga za djecu sa područja Republike Srpske, kao i doprinos u obostranoj saradnji zdravstvenih ustanova iz Republike Srbije i Republike Srpske, predsjednica je odlikovala doc. dr sc. med. Radoja Simića, specijalistu dječije hirurgije i direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”, Beograd.

ORDEN NjEGOŠA II REDA

Za posebne zasluge na polju prosvjetne djelatnosti i aktivnosti, i sto četrdeset godina uspješnog rada, kojim se doprinosi opštem napretku i ugledu Republike Srpske, predsjednica je odlikovala ЈU Osnovnu školu “Dositej Obradović”, Banjaluka.

ORDEN NjEGOŠA III REDA

Za priznati rad u kulturnom i duhovnom razvitku, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti, kojima se doprinosi opštem napretku Republike Srpske, predsjednica je odlikovala Momira Krsmanovića, književnika i  Desanku Trakilović, dirigenta Srpskog crkvenog pjevačkog društva “Srbadija”, Bijeljina.

ORDEN KRST MILOSRĐA

Za požrtvovanje i hrabrost u njezi ranjenika za vrijeme oružane borbe u odbrani Republike Srpske, kao i dugogodišnji rad u liječenju pacijenata i veliki doprinos u razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske, predsjednica je odlikovala doc. dr sc. med. Sašu Vujnovića, specijalistu radiologije i načelnika Zavoda za kliničku radiologiju ЈZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, Banjaluka i dr Mihaila Mikov Nikolova, Bugarska, ljekara dobrovoljca u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu.

MEDALjA ZASLUGA ZA NAROD

Za zasluge u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, za ispoljavanje lične hrabrosti, vrhunska dostignuća u oblasti sporta, kulture i umjetnosti, kojima se sveukupno doprinosi opštoj afirmaciji Republike Srpske predsjednica je odlikovala:

– Vedrana Petrovića, Bijeljina, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske,
– Јura Komljena, Prijedor, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske,
– Savu Miloševića, proslavljenog srpskog fudbalera i trenera FK Partizan, Beograd,
– Marka Marina, njemačkog profesionalnog fudbalera srpskog porijekla i kapitena FK Crvena zvezda, Beograd,
– Dijanu Zirojević, džudistkinju, višestruku šampionku, džudo trenera i uvaženog sportskog radnika, Banjaluka,
– Mihajla Čeprkala, banjalučkog plivača i olimpijca,
– Nadu Stjepanović, Brčko, studentkinju 3. godine master studija na Gradskom univerzitetu u Njujorku, Bruklin koledž, postdiplomska škola kinematografije,
– Mariu Frederiku Agnes van Hofen, osnivača Doma za smještaj djece i omladine bez roditeljskog staranja „Prijateljska kuća“, Doboj,
– Bojana Mikulića, akademskog vajara i autora skulptura u Spomen muzeju u Starom Brodu i
– Milana Mišu Radakovića, dugogodišnjeg direktora Teniskog kluba Mladost i ATP Čelendžer Banjaluka, posthumno.

(RTRS)