BRISEL – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Briselu da iz struktura EU formiranje vlasti u BiH ničim ne uslovljavaju, pa ni Akcionim planom za članstvo (MAP) u NATO.

 20190304143543_525853
Foto: N.N.

“EU želi da BiH ima svoju dinamiku i da se kreće uspješno, a da bi to činila nije dovoljno da imate samo izborni dan, nego na bazi tih izbora morate da imate i legitimnu strukturu vlasti”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa evropskom komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

On je napomenuo da su prilikom prethodnog dolaska članova Predsjedništva BiH u Brisel posebno bila istaknuta dva pitanja, a to su odgovori na Upitnik Evropske komisije, što je završeno, a da ostaje drugo, pitanje od najvišeg prioriteta – formiranje vlasti na bazi izbornih rezultata.

“Obavijestio sam sagovornike da su formirana oba doma Parlamentarne skupštine BiH i da se formira Dom naroda Federacije BiH /FBiH/, te da je ostalo da se formira Savjet ministara, Vlada FBiH i nekih kantona, kao i da očekujemo da će se ove sedmice obaviti razgovori o dodatnim aktivnostima na tom planu”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naveo da je diplomate EU obavijestio da bošnjačka strana smatra da prije izbora Savjeta ministara treba dati saglasnost za Akcioni plan za članstvo /MAP/ u NATO, o čemu nema dogovora u BiH.

Dodik je ponovio da formiranje organa vlasti na nivou BiH iz struktura EU ničim nije uslovljeno.

Na pitanje novinara da li su mu bolji prijatelji u Moskvi ili Briselu, Dodik je odgovorio da su njegovi pravi prijatelji i u Moskvi i u Briselu.

“Mislim da predstavljam narod i zemlju koja mora imati dobre odnose sa svima i u regionu i na globlanom planu i u obostranom je interesu da se ostvaruju komunikacija i kontakti”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, interes za EU je iskazan kroz opredjeljenje za pristupanje EU, u čemu učestvuju i entitet i partija iz koje dolazi, a to su Republika Srpska i SNSD.

“Sa Rusijom imamo prijateljske odnose po raznim pitanjima i nastavljamo dijalog neometano, bez obzira na različite spekulacije na tom planu”, poručio je Dodik.

Navodeći da su Republika Srpska i on lično opredijeljeni za jačanje dejtonskih kapaciteta BiH, Dodik je podsjetio da je Dejtonski sporazum značajno urušen intervencijama visokih predstavnika.

“Postavljena su neka pitanja mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma i nametnuta na nivo centralnih institucija i to predstavlja problem u odnosu na ovu BiH”, napomenuo je Dodik.

Komentarišući pitanje mogućeg osamostaljenja Republike Srpske, Dodik je rekao da on “ne želi da zatvori, niti da otvori nijedno pitanje”.

“U ovom trenutku u Republici Srpskoj niko ne radi na pitanjima, kako to kažu, secesije ili bilo čega drugog, ali u Srpskoj ne treba o tome da se ćuti. Postoje očekivanja javnosti po tom pitanju, ali i nas političara koji reagujemo zato što smo dio te javnosti”, rekao je Dodik.

On je istakao da bi BiH trebalo da se vrati svojim dejtonskim, izvornim principima i da postane članica EU. “To je nešto što mi možemo da prihvatimo i na čemu možemo da radimo”, poručio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Briselu Hanu uručio odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

(https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Evropska-unija-nicim-ne-uslovljava-formiranje-vlasti-u-BiH/525853)