BANJALUKA, 12. februara – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se izjavivši da će se narednih dana vidjeti ko je spreman da služi svome narodu.

“Čudno vrijeme! Februar je, a snijega u BiH nema! Ipak, u danima koji dolaze svi će pokazati svoj trag. Vidjećete jasno, kao na dlanu, ko je spreman da bude gospodar svoje sudbine koji služi svom narodu, i ko služi sudbinu svog naroda u ruke gospodaru”, poručio je Milorad Dodik na društvenoj mreži X.

Dodik navodi da će se narednih dana vidjeti čiji je cilj Evropska unija, a čiji izgovor.

“Vidjećemo ko gleda napred, a ko u retrovizor. Prije 30 godina neko je pogrešno dijagnosticirao bolest od koje boluje BiH. Bili smo ljuti i na EU jer njihova terapija ne djeluje, a oni na nas jer nismo disciplinovani pacijent”, kaže Dodik.

Dodik navodi da ako tražimo i želimo početak pregovora sa EU, moramo se ponašati na evropski način.

Kaže da je EU svoje članice učinila funkcionalnim definiranjem okvira, principa i pravila kojih svi jednako tumače i kojih se pridržavaju, čak i kada nisu u potpunosti zadovoljni.

“Naš okvir je Dejtonski sporazum, ali neki žele da ga tumače kako im odgovara, iako su precizno definirane nadležnosti, prava i obaveze. Snaga EU počiva na sposobnosti da se postigne dogovor koji se poštuje, sporazum se ovdje smatra slabošću. “Snaga se dokazuje svađama i falsifikovanjem dogovora”, ističe Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da će se vidjeti da li postoji spremnost da se to promijeni.

“BiH nikada nije bila funkcionalna, kako u prvim godinama nakon Daytona, tako i danas. Kako je sve više nadležnosti prenošeno sa entitetskog na državni nivo, to je sve lošije funkcionisalo, gubilo je smisao dejtonske i više ne postoji”, rekao je Dodik.

Dodik ističe da je razlog to što se neki nisu zalagali za provođenje nadležnosti, već kako uzeti sve više novih od entiteta.

“Politika zasnovana na neostvarivim ciljevima dovela je do ćorsokaka. Vidjet ćemo da li se to promijenilo. Ustav odražava stvarnu potrebu balansiranja interesa tri naroda i dva entiteta i podsjeća nas na pravila SAD-a ili EU, a već sam nekoliko puta rekao – nije problem u ustavnom okviru, već u motivima. i namjere”, rekao je Dodik.

Kazao je da će se vidjeti ima li iskrenih motiva.

“Ne može se praviti dogovor i kompromis oko ekskluziviteta. Ako nije kako ja želim, onda ste protiv Bosne i Hercegovine. To je povratak na pozicije koje su dovele do tragedije. Srbija želi u EU, Hrvatska je u EU, mi Srbi želimo Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu u EU sa zaštitnim mehanizmima kao što je EU. Ti mehanizmi nisu uvijek svima po volji, ali garantuju evropsku solidarnost. A ona nije onoliko koliko će se ikome dati. Bez obzira ko je, on ima jednaka prava”, istakao je Dodik.

On je naveo da u EU zajedno sa Srbijom želi državu koja funkcioniše kao Evropska unija.

“Za nas Srbe, EU je šansa da nakon veoma teškog 20. veka živimo u prostoru bez granica. Tu šansu nećemo propustiti. Ali nemamo šta da koristimo ako je cijena odustajanje od našeg prava da uredimo vlastitu kuću iz Republike Srpske. Bosna i Hercegovina može biti jedna funkcionalna zajednička kuća Bošnjaka, Srba i Hrvata. Unija dva ili tri entiteta. Ne može to biti kuća od jednog, u kojoj smo mi podstanari”, zaključio je Dodik, a prenosi RTRS.

Foto: srpskainfo