SARAJEVO – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govorio je za “BHT1”, između ostalog, o formiranju vlasti na državnom nivou, odluci Ustavnog suda o proglašenju Dana Republike Srpske neustavnim, kao i o aferi vrbovanja bh. državljana koja je proteklih sedmica punila medijski prostor u cijelom regionu.

20190404093552_531459
Foto: Vladimir Stojaković

“Znate li vi kakva bi to politička bomba bila da smo mi u decembru pokazali svijetu da smo završili Savjet ministara, kao što je jednako loša da nakon pet mjeseci to nismo uradili”, rekao je Dodik u intervjuu “Jedan” za “BHT1”.

Dodik kaže da je prije nekoliko dana evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije (EU) Johanes Han istakao da ne može biti napisano pozitivno mišljenje za BiH, ako ne bude formirana vlast.

“Ja apelujem da se formira vlast”, naglašava Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da ne može da shvati zbog čega se razvlače pregovori o formiranju Savjeta ministara i zbog čega se postavljaju pitanja poput ulaska Demokratske fronte (DF) u vlast ili formiranja Bh. bloka.

“Mi se dogovorimo sa Izetbegovićem koji pristane i kaže OK, ide predsjedavajući Srbin i tri ministarstva, ide tri ministra Bošnjacima, tri Hrvatima. Zato što je predsjedavajući Srbin, Bošnjaci biraju prvi, Hrvati drugi, mi treći. I to je fer. I sve je to bilo u redu i hajde da samo napravimo neku izjavu, koju napravi Bakir Izetbegović. Tu istu izjavu koju je napravio Bakir Izetbegović parafiramo ja i Čović, a on kaže ‘moram da još vidim’. A onda nakon dan shvatimo, ulazi Željko Komšić i njegov DF. OK, to je na bošnjačkoj strani. On traži sada od srpske strane da pored predsjedavajućeg imamo samo dva ministra, jer zaboga ulazi Željko Komšić. Hoću li ja da dovedem Marka Pavića. Hoćeš da dovedem Stevandića, Dragana Čavića ili da dovedem Peru Đokića i kažem ‘šta je s njima, imaju i oni svoje zastupnike unutra'”, izjavio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da nije protiv Bosne i Hercegovine, ali jeste protiv “neproduktivnih elita i kod Srba i kod Bošnjaka”.

“Ja u budućnosti ne mogu da isključim bilo kakva kretanja, pa čak i proglašenje nezavisnosti Republike Srpske. Kako god to neko u koji kontekst stavljao, mislim da je to sasvim racionalno”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Komentirajući odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da je ova institucija “odavno dobila političke konotacije”.

“Svi mi znamo šta znači Ustavni sud. Ustavni sud je institucija koja utvrđuje saglasnost akata niže pravne snage sa Ustavom. Ustav postoji, a oni su kreirali ustavni sistem. To nije uloga Ustavnog suda i kada je odlučivao prvi put o Danu Republike i tada je donio političku odluku. Dakle, Ustavni sud se upetljao u sve vezano za identitet Republike Srpske. Ranije je naložio da se promijeni grb, da se promijeni himna, da se preispita zastava, a još dva elementa tog identiteta kao što je Dan Republike i samo ime, kao što vidite već se postavljaju kao nešto o čemu se treba raspravljati”, smatra Dodik.

Predsjedništvo BiH dobilo je informaciju o navodima o aktivnostima hrvatske SOA i konzula Hrvatske u BiH o vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja.

redsjedavajući Dodik navodi da je ponižavajuće što je Predsjedništvo moralo da traži informaciju od ministra bezbjednosti, ako je već država ugrožena.

“Više sam saznao iz novina nego odatle. Sve je to nešto načelno, isto kao što je bilo u medijima. Ono što sam ja kao član Predsjedništva dobio jeste informacija ministra koja je meni pokazana samo da je pročitam, jer je povjerljivog karaktera. Tamo piše u fus noti da ako iznesem taj sadržaj, da bih mogao biti ja taj koji će biti proganjan. Evo, ne mogu onda da kažem. Ja bih volio da nije povjerljivog karaktera i da se to raščisti. Ustvari, ja nisam ni vidio ništa povjerljivo. Pravi se mistifikacija. Ne treba to”, tvrdi Dodik.

(https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Nisam-protiv-BiH-ali-jesam-protiv-neproduktivnih-elita/531459)